Werk is veel meer dan een inkomen

3 March 2023, 09:48 uur
Columns
mainImage

Betaald werk hebben is een groot goed. Iedereen weet nog hoe het voelt om voor de eerste keer geld op je bankrekening te krijgen van je eerste salaris. En de gekke dingen die je gekocht hebt met dat eerste echte geld! Werk hebben geeft een goed gevoel, je eigen broek kunnen ophouden, brood op de plank kunnen brengen, bijdragen aan je huishouden zodat de rekeningen betaald kunnen worden.

Iemand die zijn of haar werk verliest, verliest gezonde levensjaren als hij of zij werkloos blijft. Stress neemt toe, relaties kunnen onder spanning komen te staan. Werk levert gezondheid en welzijn op naast salaris. En dus is het een prima idee dat de economische visie van de wethouder de economie van Rijswijk wil aanjagen met maar 1 doel; meer werkgelegenheid.

In de Forum vergadering voorafgaand aan de raadsvergadering waar we deze visie bespraken, kwam goed naar voren dat wethouder van Damme enthousiast was voor deze economische visie, en er was een goed onderling gesprek met de raadsleden en fractievertegenwoordigers over dit stuk- jammer dat er geen publiek was, soms hebben we een mooi ‘benen op tafel’ momentje met elkaar als raad waar je als inwoner ook even aan het denken wordt gezet, over iets waar we allemaal wel eens over nadenken- waarom werken we eigenlijk? Alleen voor geld op de plank?

Werk is veel meer dan een inkomen; je levert namelijk als het goed is, een nuttige dienst of product aan de samenleving met je baan. Je doet iets goed voor anderen met je werk -en als je denkt dat dat niet zo is, dan zou ik van baan veranderen! In Rijswijk probeert het college werkgelegenheid te promoten in vooral drie sectoren waar Rijswijk sterk in is; Energie, Innovatie en Techniek. Mooie thema’s waar ik enthousiast over ben. Maar wel met een kanttekening- als er daar banen in zitten, zijn dat dan wel banen die groen en goed voor het welzijn van de samenleving zijn? Want een hennepkwekerij of het ontwikkelen van fossiele energie vallen weliswaar onder de sectoren, energie, techniek en of innovatie, beide bedrijvigheden voldoen niet aan de vraag of die banen tot welzijn van de samenleving zijn of goed voor ons klimaat. Werk is belangrijk, maar laat het wel goed werk zijn, groen en sociaal.