Wat is goede voeding?

20 March 2022, 08:08 uur
Columns
mainImage

Tegenwoordig is het steeds lastiger te bepalen. Je ziet in de supermarkten het ene gezonde product na het andere, maar de vraag is of het allemaal wel zo gezond is. Het is antwoord is nee … maar je moet bijna wel een voedingsdeskundige zijn wil je dit zelf kunnen achterhalen. Daarom een aantal simpele tips van mij waar je op kan letten.

Lees het etiket

Op elk product staat beschreven wat erin zit. Zo heb je al meer informatie. Het ingrediënt dat vooraan staat zit het meest in het product. Het ingrediënt dat als laatste wordt benoemd zit er dus het minst in.

Twee makkelijke vuistregel daarbij zijn:

1.    Wat je oma niet herkent als ingrediënt, eet het dan niet.

2.    Hoe korter de ingrediëntenlijst, hoe gezonder het product.

 

- Ose

In veel producten zit suiker, maar suiker wordt niet altijd benoemd als suiker op het etiket. Verschillende “schuilnamen” voor suiker zijn maltose, fructose, dextrose, lactose, glucose, (kandij)stroop, siroop, (bieten)sap, kandij, karamel, sap concentraat en ga zo maar door. Je ziet dat veel eindigt op -ose. Alles wat eindigt op “-ose” is suiker.

 

Zout

Zout is een smaakmaker, een conserveermiddel en het is goedkoop. Fabrikanten gebruiken het daarom graag in hun product, maar te veel is ongezond. Het belast je nieren enorm. De gemiddelde Nederlander krijgt 6 tot 9 gram zout binnen per dag. Dat is veel te veel. Mooi zou zijn om te streven naar maximaal 4 gram zout per dag. Dat is best lastig, maar zeker niet onmogelijk. Als je het etiket leest van een product, let dan ook eens op zout.

Je kunt ook een eetdagboek bijhouden, zodat je precies weet wat je dagelijkse zoutinname is. Ook zie je dan in welke producten die je eet zout zit en hoeveel. De “eetmeter” van het Voedingscentrum is een voorbeeld van een digitaal eetdagboek. 

Vergelijk producten

Het kan heel nuttig zijn etiketten van hetzelfde type producten te vergelijken. Bijvoorbeeld flessen tomatensaus. Hoeveel zout daar in zit is verschillend. Zo kun je op een makkelijke manier je voeding wat gezonder maken. Alle kleine beetjes bij elkaar maken samen een groot verschil. Dit kun je natuurlijk ook doen met suiker.

Dit waren een aantal tips. Hopelijk helpt het je gezonder te eten!

Leuk dat je mijn column hebt gelezen! Wil je graag dat ik over een bepaald onderwerp schrijf? Mail dan naar [email protected] en wie weet is jouw onderwerp onderdeel van mijn volgende column.