“Menig theoretisch geschoolde kan de puzzels niet oplossen waar mijn timmermannen en -vrouwen dagelijks mee te maken hebben."
Ik heb het genoegen dat ik dagelijks mag werken met vakmensen. Mannen en vrouwen die elke dag bezig zijn met het bouwen van de meest iconische gebouwen van Nederland. Toegerust met een paar tekeningen en een bakwagen met gereedschap gaan ze met leuke collega’s aan de slag.
Waarom zijn er zoveel ouders die hun uiterste best doen om hun kind zo ver mogelijk van het vmbo en mbo weg te houden? Ik snap daar echt niks van. Nou ja niks? In sommige gevallen snap ik het wel. Niet om de opleiding maar om de locatie en de grootte van de school. Ik kan me voorstellen dat je verzuipt. En als ik kijk waar veel hogescholen en universiteiten zijn gevestigd? Mooie locaties, nabij stations, in centra van (middel)grote steden. Daar horen toch ook onze vakopleidingen te zitten?
Ik mag dagelijks werken voor een aannemer die als doel heeft om veel eigen timmermannen/-vrouwen in dienst te hebben. Iets waar ik enorm trots op ben. Regelmatig hebben wij op één van onze werken iets te vieren. Iedere paar maanden wel weer een borrel omdat iemand 25 of 40 jaar in dienst is. 40 jaar in dienst: toen ik in de derde klas leerde lezen, waren deze collega’s al aan het bouwen. Het mooiste zijn alle verhalen, de trots waarmee ze vertellen wat ze allemaal gebouwd hebben. Dat is zo gaaf!
De benaming van het schoolsysteem is niet meer van deze tijd. Waarom lager, middelbaar of hoger onderwijs? Er is een verschil tussen praktisch of theoretisch geschoold, maar waarom is het één letterlijk en figuurlijk hoger dan de ander? Dan was er ook nog eens een plan in de Tweede Kamer om iedereen met een praktische opleiding een titel te geven. Iets waar al mijn timmermannen/-vrouwen enorm om moesten lachen: “Wie zit er nou te wachten op een titel, wat kopen we daar nou voor?”
Waar gaat het wel om? Erkenning krijgen voor het goede werk dat ze doen. Ik denk dat veel mensen ervan versteld zullen staan als ze weten waar mijn timmermannen/-vrouwen mee te maken hebben. Ze zitten dagelijks tussen een papieren werkelijkheid en de praktijk. Het zijn deze praktisch opgeleide vakmensen die ervoor zorgen dat al deze plannen werkelijkheid worden. Als het niet past, als de praktijk net iets weerbarstiger is, vinden ze een oplossing. Menig theoretisch geschoolde kan de puzzels niet oplossen waar mijn timmermannen/-vrouwen dagelijks mee te maken hebben.
Nederland heeft een schreeuwend tekort aan vakmensen. Of het nou gaat om loodgieters, timmermannen/-vrouwen, zorgmedewerkers, monteurs etc. Dit zijn de gouden banen van de toekomst. Als je kind praktisch beter is dan theoretisch, gun hem of haar dan een mooie vakopleiding. Dan weet je zeker dat ze letterlijk en figuurlijk goud in handen hebben.
Berend Aptroot is raadslid voor de VVD en staat op de lijst voor de Tweede Kamer verkiezingen.