Rijswijks Dagblad | Ontwrichting

Ontwrichting

mainImage

Vorige week hoorde ik minister Sander Dekker zeggen dat ‘een minimumstraf voor iedereen die hulpverleners bedreigd geen taakstraf is maar altijd gevangenisstraf. En datzelfde telt voor leerlingen’.  Stelt u zich voor. U heeft een driftkikker van een zoon. Er gebeurt iets in de klas. Uw zoon gaat helemaal uit zijn dak en slaat zijn docent ook nog eens. (Onder luid gejuich van zijn mede- scholieren, dat natuurlijk ook) Híj gaat de gevangenis in. Wat denkt u? Zou dat helpen?

Op deze plek heb ik al vaak geschreven over wat er allemaal beter kan in het onderwijs maar leerlingen dreigen met gevangenisstraf als didactisch middel? Het lijkt me toch echt dat we iets aan opvoedingsondersteuning moeten doen. Ontwrichtende uitspraak van de minister, voeden van wraakgevoelens in plaats van verzoening proberen te bereiken.

Andere politiek. ‘In bepaalde wijken zou je harder moeten straffen en andere maatregelen moeten treffen dan elders.’ Stelt u zich eens voor. U woont net als mijn moeder in wat ooit wel een prachtwijk heette. En omdat dat zo is, wordt bij u uw schuld aan het energiebedrijf bijvoorbeeld opgehoogd in plaats van een afbetalingsregeling te treffen; of u krijgt minder pensioen in uw prachtwijk, omdat u toch minder geld nodig heeft zoiets werd bedoeld.  Zodat mensen in zo’n wijk zich beter gaan gedragen…? Kijk, dat vind ik nu ook ontwrichtend.  Ontwrichtende uitspraak van de fractievoorzitter van de VVD, voeden van wraakgevoelens in plaats van verzoening proberen te bereiken.

Er zijn vele manieren om te ontwrichten. Mensen onzeker maken, mensen tegen elkaar opzetten of hopen dat je mensen van mening kunt laten veranderen door ze te bedreigen. Zoals mij en mijn dochters gebeurde in 2014. Kennelijk vond toen iemand of een aantal mensen dat je dat mij gerust een nare bedreigende brief kon schrijven alleen maar omdat ik voor fatsoenlijke opvang van vluchtelingen ben.

‘Wat wordt bedoeld met ontwrichten’ staat nu sinds 2015 in een maatschappijleerboek bij een fotootje van mij, met mijn uitspraak.

Tsja, ontwrichtend. Nu vanavond mensen tegen elkaar opzetten en doen alsof de schietpartij in Utrecht aan Rutte ligt, zoals Baudet doet? Zeer ontwrichtend. Beschamend zeggen sommigen.

Mooi woord, ontwrichting, om over na te denken. En er in klassen en thuis aan tafel maar eens goed over te praten. Ook met boze leerlingen of boze zonen.