Onderwijs Debat over enorme problemen in de horeca

10 January 2023, 08:22 uur
Columns
mainImage

Er spelen grote en bizarre problemen in de horeca. Veel ondernemers in deze branche uit Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk, Pijnacker-Nootdorp, Midden Delfland en Zoetermeer kampen met personeelstekorten en hoge energierekeningen, waardoor zij moeten knokken voor hun voortbestaan of concessies moeten doen aan de kwaliteit van hun bedrijf.

Het opleiden van personeel begint bij de basis. Juist daarom heeft Brigitte Laukens, directeur van het ROC Mondriaan, school voor Horeca en Facilitaire dienstverlening, het initiatief genomen om samen met mij het ROC Mondriaan Onderwijs Debat 2023 te houden, dat plaatsvindt op 16 maart in de vestiging van het ROC Mondriaan aan de Koningin Marialaan 9 in Den Haag. 

Het thema van het Onderwijs Debat is de ‘Toekomst van de Horeca in Haaglanden’, dat actueel is geworden doordat fors minder studenten en werknemers voor de horeca kiezen. De zorgen zijn groot en voor de horeca-betrokkenen herkenbaar. Diverse deskundigen, horeca-ondernemers, beleidsmakers, politici, wethouders en bestuurders zullen aan het Onderwijs Debat deelnemen. 

Het is mooi en een eer om hier als mede-organisator een bijdrage aan te mogen leveren. Ook ik ben tenslotte een culinair liefhebber en een vaste bezoeker van de kroeg. Maar ik ben vooral begaan met het opleiden en investeren in jonge mensen. Het doet pijn dat de horecasector zo onder druk staat. De grote vraag is waarom momenteel zo weinig jongeren voor een loopbaan in de horeca kiezen. 

Het Onderwijs Debat zal duidelijk maken waar de knelpunten liggen en wat de oplossingen moeten zijn. Zoals het nu gaat, ontstaat voor de horeca op verschillende gebieden een (te) grote achterstand.

(Wilt het Onderwijs Debat bijwonen? Stuur dan een mail naar [email protected])