Mijn moeder heeft een energierekening van 1700 euro

10 January 2023, 07:11 uur
Columns
mainImage

Het kabinet wil graag dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Ook door de lokale heden wordt dit naar buiten toe gestimuleerd. Mijn moeder van 86 jaar is zo’n iemand. Zij woont inderdaad nog zelfstandig. Mede dankzij de steun van buurtgenoten, kennissen en familie wordt er veel aan gedaan om haar leven zo prettig mogelijk te maken. Dit gaat met de nodige hobbels, maar dat is nu niet relevant. Gelukkig is ze in staat om zelfstandig te wonen.

Er is echter een ander probleem om de hoek komen kijken, namelijk de energierekening van Eneco. In de maand november is haar energie-rekening 1.000 euro en voor december 1700 euro. Normaal gesproken lagen deze bedragen tussen 200 en 300 euro.

1700 euro voor een maand…..Dit is meer dan haar bescheiden pensioen. Hoe gaan we dit oplossen? Dit is niet mogelijk. Sterker nog, Eneco heeft het maandelijkse termijnbedrag van 300 naar 795 verhoogd. Je kunt via ‘Mijn Eneco.nl’ de termijnbedragen verminderen, maar in haar geval kan dit tot slecht 619 euro.

Sigrid Kaag (D66) krijgt in mijn netwerk als minister van Financiën de schuld. Ook haar partijgenoot Rob Jetten, minister van Klimaat en Energie, komt er niet lekker vanaf in de verhalen en de meningen. Er wordt door mijn kennissen en relaties dan ook schande over gesproken dat dit soort zaken mogelijk zijn.

Je krijgt vervolgens allerlei goed bedoelde adviezen door een andere energiemaatschappij te zoeken, Kansloos, want er wordt in de berekeningen gegoocheld met het prijzenplafond en de zogenaamde goedkope energiemaatschappijen zijn slecht of helemaal niet bereikbaar.

Eneco stelt dan meteen betalingsregelingen voor. Maar mijn moeder heeft nog nooit een betalingsregeling gehad en waar gaat dit eindigen? De zogenaamde tips om het huis aan te passen zijn overigens in dit geval niet van toepassing.  

Als oudere in dit geval ben je dus gewoon de klos. Ook de zogenaamde energie-experts weten geen oplossing. Ja, gewoon zoveel mogelijk betalen. Ik mis hier een rol van de rijks- en de lokale overheid. Mijn moeder van 86 zal niet de enige zijn. Ik vind het schrijnend. Vooral als ze zegt: ‘maar ik kan hier toch wel blijven wonen…Dat doe ik al 60 jaar’.

Bart Bakker is journalist.