Lokale politiek bereikt amper nog de inwoners

10 January 2023, 07:40 uur
Columns
mainImage

Het is een opvallende tendens dat op lokaal niveau duizenden inwoners amper nog weten wat er in de raadszaal wordt besproken. Dit geldt ook voor Leidschendam-Voorburg en Rijswijk. Ik baseer deze conclusie op mijn werk als journalist in deze gemeenten en de dagelijks gesprekken met inwoners.

Raadsleden, Colleges en ambtenaren doen er vanuit hun beleving diverse pogingen toe, maar het is simpelweg veel te weinig. Sterker nog, ik durf te stellen dat veel inwoners totaal niet weten wat er speelt in Leidschendam-Voorburg en Rijswijk. En als men in politiek is geïnteresseerd, dan kent men van bepaalde onderwerpen de feiten niet. Een onderzoek hiernaar, voor zover mogelijk, zal schrikbarende conclusies opleveren.  

De gemeentepagina’s in de huis aan huis bladen worden dan ook amper nog gelezen. Dit komt door de slechte bezorging, het groeiend aantal stickers van ‘geen huis aan huis bladen’ in de bus en als de krant dan toch in de bus valt, dan ligt hij binnen korte tijd op de kattenbak. Mensen bladeren snel en lezen amper. Ook voor de digitale media en de gemeentelijke website liggen er uitdagingen.

De oproepen van de redacties van Dagblad070, Voorburgs & Rijswijks Dagblad om ergens een mening over te geven werken overigens wel. Mensen nemen echt de tijd om een mail te maken over een bepaald onderwerp, die we na benoordeling van de redactie, dan ook onder het kopje van 'Ingezonden' plaatsen.  

De nieuwsgaring is in de loop jaren veranderd. Een gemeente moet daarom investeren in bijvoorbeeld de raadspolitiek. Hier liggen voor hen dan ook enorme uitdagingen, want zoals het nu gaat is er een groot probleem om de inwoners te bereiken. En dat in een tijd dat er belangrijke onderwerpen spelen als huisvesting, onderwijs, hoge rekeningen en veiligheid. Er zijn uiteraard meer thema’s, maar zaken die inwoners raken blijven voor hun vanuit de gemeente (te) onbelicht.

De redacties van Dagblad070, Voorburgs & Rijswijks Dagblad brengen gemiddeld tien lokale berichten per dag in combinatie met landelijk en regionaal nieuws. Wij krijgen vanuit de zogenaamde fondsen en de landelijke overheid geen subsidie. Dus of we het allemaal maar zelf moeten regelen. Let wel, dit is geen klaagzang. We bestaan inmiddels acht jaar, het bereik is gegroeid naar duizenden lezers per dag. Dankzij samenwerkingen met organisaties en partners zijn we in staat om dit te handhaven. Maar er dient vanuit  gemeenten op sommige vlakken een andere ‘mind-set’ te komen. Lokale Journalistiek is anno 2023 geen vanzelfsprekendheid meer.

Bart Bakker is journalist van Dagblad070, Voorburgs & Rijswijks Dagblad