Rijswijks Dagblad | Leef, alsof het je laatste dag is

Leef, alsof het je laatste dag is

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Met dit liedje in mijn hoofd fietste ik vandaag naar huis. Leefff. In de tekst heb ik me, behalve het lleeefff nooit verdiept, maar dat deed ik vanmiddag wel. Mijn collega’s en ik zongen het uit volle borst, met onze derdejaars studenten die voor een jaar op stage gaan.

Maar of je dan moet leven alsof ‘het je laatste dag is en de morgen niet bestaat’? En dat je vooral ‘alles moet pakken wat je kan’?  Dacht het niet. Juist leven zodat er nog een morgen is. De wereld doorgeven. Dat heb ik dan weer. Lekker liedje, lekkere melodie. Maar zo’n zinnetje ‘alles pakken wat je kan’ (billen, iemands portemonnee, nog een fles drank, het jointje dat langs komt. ..?)  Ik krijg zoiets niet uit mijn mond. En al weet ik wel dat iedereen er zo over denkt als ik, ‘je moet ook alles niet zo letterlijk nemen’, ik zing dan even niet.

Maar een leven? Gewoon voluit, leven zonder pijn? Ja, dat gun ik iedereen. En als ik dan weet dat heel veel mensen oud en jong, met chronische ziekten of met altijd pijn, baat kunnen hebben bij wietolie dan ben ik daar voor. Ingewikkelde discussie want u kent onze wet. Cannabis is verboden behalve als je een beetje hebt voor persoonlijk gebruik. Mooie maar ingewikkelde Nederlandse constructie.

Er is tegenwoordig medicinale wiet. En Nederland zou Nederland niet zijn als er niet een stichting wordt opgericht die ervoor wil zorgen dat die wietolie er wél kan komen. Sinds 2016 komt die er ook. Via een social club die opgericht is in Friesland. Hier in Rijswijk hebben we een voorvechter voor deze wietolie die op zijn facebookpagina over wietolie schrijft en die een keer in de maand een bijeenkomst heeft van en voor mensen die met behulp van wietolie een leven kunnen leiden zonder pijn.

Een ingewikkelde zaak. De oprichter van de stichting Suver Nuver wordt voor het gerecht gedaagd en het laatste woord is er nog niet over gezegd. Maar ik zie mezelf nog staan met een doos met prachtige linten als een cadeautje voor een inmiddels overleden vriendin met slaapproblemen ‘hier, probeer dit eens.’ Helaas, haar hielp de cannabis hielp niet. Wietolie lijkt chronisch patiënten wél te helpen.

En kijk, dan zeg ik ‘lleeeeefff’. En ook, Rijswijkse politiek, wat zouden jullie een mooie daad kunnen stellen door hierover eens een onderzoek te beginnen. In de provincie ga ik zeker een voorstel doen voor legale wietolie-productie.

Yvonne Hagenaars

https://www.suvernuver.org/

 


Foto: Digitaal Dagblad