Rijswijks Dagblad | Kerstmis - Een gedachte

Kerstmis - Een gedachte

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Zo-even in onze Hollandse grootgrutter kochten de mensen alsof de winkel voor het laatst open zou zijn. Met recht hamsteren en inslaan. De vrouw aan de kassa en het inkopende gezin achter mij, knikten instemmend toen ik mijn gedachten hardop uitsprak.

Dat inkopen doen is kennelijk ook een onderdeel van onze kerstgevoelens. Gevoelens die we allemaal kennen: kerstgevoel,  een jarig-gevoel, een oud- en nieuwgevoel. De werkelijkheid vormen naar ons beeld, naar ons gevoel. Dat moet je dan maar kunnen. Immers, juist met deze dagen voelen veel mensen zich extra eenzaam, extra verlaten.

Bij de bloemenstal dit weekeinde op de markt zei de vrouw die een prachtig boeket voor mij maakte ‘dit weer geeft geen kerstgevoel; het is toch veel te warm!’ Zo is er dus kennelijk een web aan omstandigheden en gedachten waar een ‘kerstgevoel’ aan moet voldoen.

De commercie heeft dat al langer in de gaten dan wij zelf. Vanaf Sinterklaas krijgen we de reclames waar sprake is van gezellige gezinnen die bij een fonkelende boom met elkaar eten, koken, sneeuwballen gooien en de 53 miljoen ontvangen. Ieder weet dat de werkelijkheid anders is. Anders kan zijn.

De kracht van emoties. We kunnen ze oproepen en we kunnen ons er door laten foppen.

We kunnen er ook ongelooflijk mooie dingen mee doen. Elkaar helpen. De wereld een beetje mooier maken. In ook alweer een reclame dit keer voor koekjes – zie bijgevoegd YouTubefilmpje- wordt dat zalige kerstgevoel raak uitgebeeld. De beelden, het lied Stille Nacht Heilige Nacht, de verbroedering alles geeft een ultiem kerstgevoel. Wat u ziet? Jonge mannen in de leeftijd van mijn leerlingen die even elkaar niet meer de kop af willen schieten in die modderpoel die Eerste Wereldoorlog heette. Het filmpje heb ik de afgelopen dagen op weg naar kerst met mijn leerlingen bekeken en besproken.

De soldaten gaan met elkaar voetballen met Kerstmis. Dat incident is historisch, dat het maar eenmalig was en maar op een plek ook. Dat ze vervolgens 364 dagen en dat vier jaar lang oorlog voerden is de andere keiharde geschiedenis.

Kerstgedachten. Ze kunnen tot zoveel echte mooie momenten leiden.

Ik wens u een zalig kerstmis en een 2019 waarin wij proberen onze emoties die ons zo kunnen verbroederen ook daarvoor in te zetten. Iedere dag.

Yvonne Hagenaars

https://www.youtube.com/watch?v=NWF2JBb1bvM&feature=youtu.be


Foto: Digitaal Dagblad