Een tip voor Regio15.....

9 January 2023, 06:56 uur
Columns
mainImage

"He, is dat jouw moeder die door de brandweer uit huis getakeld wordt?’ Of ‘ik zie op Facebook dat de bestelbus van je man in de sloot ligt, alles ok?’ Dat scheelt de politie weer een ritje voor een slecht nieuws bericht. En zo werken de perspubers van Regio15 toch nog een beetje voor de politie. Want dat wilden ze natuurlijk het liefst. Fysiek niet in staat de sporttesten te halen. En dus kochten ze een camera, een geel hesje en een brommer. P2000 meldingen langsrijden en naar agenten zwaaien.

Dat is gelukkig vanaf april verleden tijd. Want dan krijgen de privacy schendende persfotografen van websites als Regio15 en District8 geen meldingen meer van de hulpdiensten. Terecht. Een besluit van minister Yesilgöz. Voortaan worden we alleen indien nodig nog geïnformeerd via een persbericht van de politie.

Tante Miep die is uitgegleden? Een uitrukkende traumahelikopter voor een onwel geworden kind van twee? Dat is geen nieuws en hoort niet door perspubers te worden gefotografeerd. Straks kun je gelukkig zelf weer je vrienden en familie informeren over waarom er een ambulance nodig was. Nu zien ze dat nog sneller op Twitter dan dat jij op de EHBO bent. ‘Stuur alvast nog maar een ambulance. Naar het huis van mijn vader met hartproblemen. Voor de schrik.’

De persfotografen vinden zelf dat ze moreel handelen en hun verantwoordelijkheid nemen. Om te voorkomen dat snel publiceren leidt tot het horen van slecht nieuws via social media. Niets is minder waar. Kentekens van gecrashte auto’s worden zichtbaar gefotografeerd. Foto’s worden al gepubliceerd als de hulpdiensten nog bezig zijn. Bedrijfsnamen op auto’s zijn gewoon zichtbaar. Net als adressen waar iets aan de hand is. Alle privacy gaat overboord onder de noemer van vrije pers. Dat is de moraal.

Weet je wat moreel handelen zou zijn? Je talent om snel ter plaatse te zijn inzetten om te helpen in plaats van in de weg te lopen. Regio15 vraagt om tips. De mijne? Doe een reanimatiecursus en ga via HartslagNu als burgerhulpverlener levens redden in plaats van verstoren.