Een ongelukkige politieke route

10 January 2023, 06:47 uur
Columns
mainImage

Er is nog altijd vanuit de wijk veel weerstand tegen de komst van een jongerencomplex aan de Vlietweg.

De projectontwikkelaar wil dan ook tijdens een zogenaamde inloopavond het gesprek gaan met de buurtbewoners. De inloopavond vindt op woensdag 11 januari plaats tussen 19.00 en 21.00 uur in Partycentrum Hijdra aan de Broekweg 125 in Den Haag. 

Dit project is nu een aansprekend voorbeeld van de verkeerde route die een wethouder samen met een ontwikkelaar heeft genomen. Ongelukkig is een beter woord. Bianca Bremer (GBLV) ging te snel op de foto met de ontwikkelaar om dit project wereldkundig te maken. De gevolgen zijn bijna niet meer te overzien. Er ontstonden niet alleen boze reacties van omwonenden, maar ook het label GBLV raakte in opspraak. Want dit was toch de lokale partij die inspraak en een luisterend oor naar inwoners hanteert? De andere wethouder Jeffrey Keus (GBLV) kreeg dit ook voor zijn voeten door boze inwoners toen de wegen naar de Mall weer eens verstopt raakten. Los van het feit of deze kritiek terecht  of onterecht is, want deze wethouders werken enorm hard voor hun gemeente. Maar in electoraal opzicht blijft een politiek label gevoelig. Juist als een partij groot is geworden door de ombudspolitiek. 

Ten aanzien van dit project is aan Bremer een petitie aangeboden ruim 550 handtekeningen. 

Nu ligt het dus gevoelig rondom de woningprojecten. De zogenaamde burgerparticipatie vindt nu achteraf plaats door bijvoorbeeld zo’n inloopavond te houden. De gemeenteraad zal er nog het één en ander van dit project gaan vinden. Bremer kan overigens een voorbeeld nemen aan de buren in Rijswijk, waar wethouder Armand van de Laar (D66) er een meester in lijkt te zijn om wel op het juiste moment naar buiten te komen. We hebben hem nog niet op een verkeerde timing kunnen betrappen. In Rijswijk, dat tienduizenden inwoners er bij krijgt, is het dan ook rustig als het gaat met weerstand tegen (nieuwbouw) projecten.  

Maar de onvrede in met name Leidschendam-Voorburg ziet dieper. Er is inderdaad een chronisch tekort aan jongerenhuisvesting. Maar moeten ouderen daardoor langer wachten. En hoe zit het met de sociale woningen van mensen met een lager inkomen? De gemeente loopt hierin achter. Het vereiste aantal vanuit de Rijksoverheid wordt vooralsnog niet gehaald.

Jongeren hebben in Leidschendam overigens een slecht imago als het gaat om wonen. De speciale flat bij het Damcentrum kenmerkt zich door een zooitje en wangedrag van deze jongeren in de buurt. Off the record wordt hier veel over geklaagd door vertegenwoordigers van de woningbouwcorperatie en omwonenden.

Ook hier schuilt voor Rijswijk overigens een gevaar. Als er teveel jongeren in een complex bijeen gaan wonen, dan ligt er overlast op de loer. Van de Laar en de gemeenteraad zullen dit in de toekomst de gaten moeten blijven houden.

De conclusie is simpel: Mixen blijft het beste, rijk en arm door elkaar, jong en oud hand in hand door de flat en vooral een sociaal oogje op elkaar houden. Of is dat niet meer van deze tijd? 

Bart Bakker is journalist.