Drie keer verhuizen

6 February 2023, 06:05 uur
Columns
mainImage

Drie keer verhuizen

Verhuizen is een van de grootste gebeurtenissen in het leven van een kind. En helemaal als je verhuist van land naar ander land. Wij hebben als gezin met drie kinderen dit meerdere keren gedaan, de laatste keer van Peking, China, terug naar Rijswijk, Nederland.

Van 18 miljoen mensen tussen 6 snelweg ringen, naar bijna 60.000 inwoners en nog niets eens een tunnel voor die file op de Beatrixlaan. Een hele overgang dus, het was erg wennen, en dat gaf onrust. Na een jaar hadden we alles in Rijswijk een keertje gedaan, en voelden we ons echt geworteld. Een appelboompje staat nu geplant in de tuin en we vierden Kerst voor de tweede keer. Het werd weer rustig. Verhuizen is vaak noodzakelijk, doordat ouders veranderen van werk of levenssituatie, en als een kind toch bijvoorbeeld op dezelfde school kan blijven, kost het wennen minder energie. Maar het brein went maar moeilijk aan opstaan in een andere kamer, alles staat een beetje anders, je kan de eerste tijd nog niets op de automatische piloot doen.

En het uitpakken van alles, beslissen waar alles een plekje krijgt, super vermoeiend! Sommige Rijswijkse kinderen gaan de komende jaren drie keer verhuizen. Het is maar een kleine groep kinderen, maar ze zijn er wel. De kinderen van de Rijswijkse statushouders wonen nu nog in een hotel naast het oude AZC terrein. Dat terrein moet eerst omgevormd worden tot tijdelijk flex wooncentrum. Dat blijft zo dan anderhalf jaar of korter, al gelang hoe lang het duurt om te bouwen.

Ondertussen wordt er daarnaast gebouwd aan het duurzame flex wooncentrum, waar de statushouder gezinnen kunnen blijven tot ze een permanente woning kunnen krijgen in Rijswijk. Dus van hotel naar terrein, van terrein naar flexplek, en dan naar een vaste stek in Rijswijk. Gelukkig kunnen deze Rijswijkse kinderen naar dezelfde school gaan, maar ik krijg pijn in mijn buik als ik denk dat wij ze perse eerst nog op het voormalig azc terrein willen huizen, voordat wij ze meer rust kunnen bieden. Dat had anders gekund-en daar heeft de ChristenUnie ook voor gestemd, zoals zij ook bij de verkiezingen had laten weten. Kinderen moeten rustig en veilig kunnen opgroeien. Kinderen hebben immers het recht op een gezond leven, dat staat in het VN kinderrechtenverdrag. Laten we die kinderrechten in het oog blijven houden bij al onze politieke debatten en besluiten.

Maaike Harmsen is fractievoorzitter van de ChristenUnie in Rijswijk.