Doet Rijswijk er nog wel toe?

4 November 2022, 12:21 uur
Columns
mainImage

Als je heel eerlijk bent doet Rijswijk er natuurlijk totaal niet toe. Als het door een ramp weggevaagd wordt, zal het hooguit één dag de internationale pers halen. Er is niemand die als ik vertel dat ik in Rijswijk woon zegt: ‘Wat, vet!’. Nee ik kijk eerder een tikkeltje schuldig en zeg dan snel dat Delft echt heel dichtbij is. Voor je het weet denken ze dat je in Gelderland woont.

De Plaspoelpolder is niet lekker rauw en we kunnen hier niet leunen op een rijke historie. We herdenken de vrede van Rijswijk. Niemand die het kent. Niemand die het boeit. Op een enkeling na die zelf binnen niet afzienbare tijd geschiedenis zal zijn. En wat lokale politici. Die gaan er naartoe omdat het hoort. Ernstig gezichtje optrekken, wat posten op social media en op de foto voor de krant. Dat werk. Zelfde niveau als het doorknippen van één of ander onbelangrijk lintje. Die herdenking, waar was die eigenlijk voor?

Nee, qua historie is het mager. Neem de archeologische opgravingen voorafgaand aan de nieuwbouw in Sion. De daar opgegraven archeologische stukken, eigenlijk vooral scherven, waren van dusdanig weinig historische relevantie dat ze gratis opgehaald konden worden. Niemand hoefde ze. Serieus. Ze liggen bij mij in de schuur in een Curver box. En dan die archeologische opgraving van een skelet. Een dinoskelet in Rijswijk? Mocht 350 duizend euro kosten, maar bleek een geit te zijn.

Deze maand is besloten dat Rijswijk een straat terugkrijgt van Den Haag. Na 22 jaar. Klein bier. Het is nou niet zo dat Oekraïne de Donbas terug heeft gekregen. Heel blij hoeven we er niet mee te zijn. Daarvoor hadden we minstens moeten uitonderhandelen dat we Drievliet ook terug zouden krijgen. Maar er stonden dus 22 jaar lang huizen in Rijswijk waarvan de straat in Den Haag lag. Mooi dat de mensen die daar wonen zich niet meer af hoeven te vragen waar de gewipte stoeptegel gemeld moet worden.

Maar kan het niet beter andersom? Geef Rijswijk aan Den Haag. En dan Rijswijk-Buiten meteen aan Delft. Rijswijk, de stad van Willem van Oranje en die van vrede en recht. Onafhankelijk Rijswijk is er groot mee geworden. Onafhankelijk wie?