Column Yvonne Hagenaars: Verliefd

6 February 2018, 00:00 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De gemeenteraadsverkiezingen (#GR2018) komen er aan. Het zal u niet ontgaan zijn. Iedere partij zet in op kiezers winnen. Natuurlijk. Een groot deel van die kiezer is jong. Dus terecht dat ook de vraag rijst: wordt er door alle 12 gemeentelijke partijen wel echt aandacht besteed aan jongeren? Ik vind het dan ook heel leuk dat de jonge, niet-stemgerechtigde Tianne op onderzoek gaat op YouTube. Wat zijn de ideeën van partijen voor jongeren? Alle bevraagde lijsttrekkers krijgen drie ronden. Ze moeten ook vragen binnen tien seconden beantwoorden. Een in een ronde is het alleen als antwoord: Ja of Nee.

De leukste vraag bij Tiannes Stemwijzer (zie hieronder voor de link van aflevering drie) is wat mij betreft de vraag ‘verliefd?’ Een Ja of Nee-vraag. Ik wist het niet maar ik ben kennelijk al jaren omgeven door mannen en vrouwen die constant verliefd zijn. Ze antwoorden allemaal Ja. Mmm. Zouden de jongeren dat geloven? En wat mij betreft: wat zegt het over die man of vrouw als Tianne niet doorvraagt? Het corset van het format… Geen enkele uitzending mag langer dan drie minuten duren en dat is ook wel weer leuk. Maar ja, daar zitten wij, brave kijkers dan met die onopgeloste vragen: op wie? Hoelang? Wanneer? Wattttt, verliefd???

Er valt ook te lachen. Hilarisch vind ik dat veel lijsstrekkers kennelijk niet geoefend hebben op 10 seconden. Dan moeten ze antwoorden op ‘wie ben je’ (Yvonne Hagenaars, verliefd, lijstduwer, moeder van drie kinderen, overtuigd PvdA’er= 7,13 seconden) en… dan komen er lange verhalen over hoeveel mensen enthousiast voor hun partij zijn. Of er wordt gezegd dat de persoon behalve lijsstrekker ook voorzitter van de club is en dan gaat het klokje BAMMM, 10 seconden voorbij en we weten nu alleen dat hij zich niet aan de tijd kan houden. Maar ook als alles wel binnen de tijd gaat, zegt niemand iets waarvan je op het puntje van je stoel gaat zitten. Jammer.

Ook interessant is dat er partijen zijn die volgens hun verkiezingsprogramma vóor behoud van de Landgoederenzone zijn als groenzone maar er wél de bowlingbaan in willen herstellen. Op de vraag over het weed(drugs)café antwoordt tot nu toe maar een lijsttrekker met Ja. Al die anderen vinden kennelijk dat hun puber – zeg uitprobeerkinderen hun goldtips en andere vrolijkheid maar over de grens moeten halen. En gratis sporten? Nee, zeggen partijen die wel voor duurzaam en gezond zijn met name voor de jeugd. Ben benieuwd welke scherpe debatleider die lijsttrekkers over deze interessante interne tegenstellingen aan de tand gaat voelen!

Goed, terug naar Tianne. Wat te doen met de meest geheimzinnige vraag: ‘verliefd?’ en al die JA’s?

Bedoelen ze nou: ik ben nog steeds getrouwd ‘ja’ of wordt bedoeld ‘op iedere jongere die op mij stemt, ben ik verliefd’ ‘ja’? Of zouden ze zijn zoals ik: altijd en iedere dag wel een keertje verliefd en een paar keer in mijn leven de aarde onder mij weg voelen slaan, omdat ik een erge leuke man tegenkwam?

Een vers gekochte bos bloemen, een vers gekocht boek, een onverwachte visite, het licht dat zomaar mooi kan binnenvallen... Geluksmomentjes. Liefdesmomentjes?

Ach Tianne, vraag het ze. Ik ben zo benieuwd.

Verliefd?

https://www.youtube.com/watch?v=qoowUO8oE-k