Rijswijks Dagblad | Column Yvonne Hagenaars: Niks doen en lummelen 

Column Yvonne Hagenaars: Niks doen en lummelen 

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Niks doen en lummelen. Ja, ja. Een fijne vakantiebesteding! Wil van Nunen maakte mij attent op een artikel waarin werd aangegeven dat juist dat andere leven, een paar weken niks doen wat je de andere 49 weken van het jaar gewoon bent te doen, vooral heilzaam is als je lummelt. Dat zou allemaal leiden tot nieuwe creativiteit.

Nou ken ik ook vele psychiaters die zeggen dat juist van die verandering mensen stress krijgen. Waarom is het anders dat je op campings en in resorts, in hotels en langs de weg net zoveel opgefokte en chagrijnige gezichten ziet als in de supermarkt thuis? Vakantie móet leuk zijn. En van dat moeten, krijgen velen kennelijk stress. In mijn vriendenkring ken ik diverse mensen die de eerste dagen van de vakantie knallende koppijn hebben.

Een deel van míjn verstand zegt 'jaaaa vakantie, even een paar weken uit de routine en weg van de druk' maar een ander deel zegt 'ik wil wel andere plekken, eten, geuren en mensen maar ik wil ook de pleziertjes en het aangename van Rijswijk bij me houden'. En zo merk ik dat ik almaar meer gewoon in Nederland wil blijven. Dat ik naar een plek wil gaan waar ik naartoe kan fietsen. En dat heb ik dit jaar ook gedaan en het was buitengewoon! Ik ben op aanraden van een vriend 'Vriend van de fiets' geworden en dan kan je ook nog eens voor 20 euro per nacht met ontbijt, fijn bij andere vrienden van de fiets, overnachten.

En ik leg mijzelf in de vakantie ook altijd weer, verplichtingen op. Onkruid trekken in een vreemde tuin. Proberen iedere dag een beetje te schrijven. Zo zit ik nu mijn column te tikken (ja, ik weet het, een week over geslagen) - want ik wil ook een soort ritme houden. Lekker. De fijne dingen van thuis: mijn eigen krant op de vreemde deurmat.  En vooruit, voor een keer reclame, ook de super lekkere dozen met fijne maaltijden van Hello Fresh, komen hier aan zodat we drie dagen niet na hoeven te denken over hoe we lekker en gezond kunnen koken.

Lummelen en niks doen? Hmmm, zeker.  Beetje voor je uit staren op het strand. Ongewoon laat of juist heel vroeg naar bed gaan. ' s Avonds in een vuurtje staren zonder een woord te zeggen. Vallende sterren kijken. Kinderen om me heen en alvast dromen over de tijd dat er ook kleinkinderen zijn. Mooie gesprekken. En lezen, veel lezen. Ontdekking van deze zomer de schrijfster Jane Gardam.

Rijswijk in de buurt en toch ver weg. Heerlijk: lekker bezig en veel lummelen. Vakantie!

Yvonne Hagenaars

 

Www.vriendenopdefiets.nl

Www.hellofresh.nl

 


Foto: Digitaal Dagblad