Column Yvonne Hagenaars: Klussen; hoofd omhoog en niet bang voor de spetters

20 February 2018, 00:00 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Vandaag en gisteren hebben mijn geliefde en ik geklust. Zoonlief heeft een nieuw huis en er zijn veel plafonds. Hoofd omhoog en niet bang voor de spetters. Maar ook tapijt wegtrekken, schoonmaken en muren sauzen. Mijn geliefde is heel erg handig en ik kan redelijk uit de voeten met kwasten en rollers. (Ooit heb ik weleens gedacht om samen met een vriendin een schildersbedrijf te beginnen. Lekker samen op de stelling - wel met een kort rokje natuurlijk - en dan de hele dag blik op oneindig en alles weer mooi, heel en glanzend te maken. Maar daarover wellicht een andere keer.)

Het grote klussen heb ik 16 jaar geleden geleerd. Een groot huis gekocht waar veel, heel veel aan geklust moest worden. Toen was ik nog alleen, met drie kleine kinderen, overdag aan de bak voor de klas, ik was bezig mijn scriptie schrijven en ik zat mijn eerste periode in de raad. Een beetje stof, verbouwen en verven, ach, dat kon ook wel. Kwam ik thuis rond een uur of elf ’s avonds waar iedereen sliep, kon ik heerlijk nog even een radiator schilderen.

Nu is het campagnetijd. Het zal hoop ik niemand ontgaan zijn dat er 21 maart #GR2018 zijn ofwel gemeenteraadsverkiezingen. De burgers van Rijswijk, en van alle andere gemeenten, mogen hun vertegenwoordigers kiezen die zeg maar ‘de wetten’ in de gemeente maken en vaststellen. Een prachtig democratisch recht.

Campagnevoeren ervaar ik ook als een soort klussen. Midden in de nacht borden plaatsen; vergaderen over de strategie en mailen, veel mailen en appen.

Je zou willen dat iedereen zo blij was met de campagneklussen als mijn vriends zoon. Al wittend en schrobbend, neem je mensen werk uit handen. Tijdens de campagne is het voor de campaigners keihard werken, kouden voeten krijgen en gekneusde vingers van het folders door borstelige brievenbussen duwen. En ben je dan gekozen, dan neem je anderen ook werk uit handen: jij zorgt ervoor dat het in de raad netjes toe gaat (als je je werk in die raad serieus neemt, maar daarover wellicht ook een andere keer).

Vaak naast of na werk nog even de straat op om rozen uit te delen. En ik begrijp iedereen die zegt ‘waar zijn al die politieke partijen na verkiezingstijd’ .

Toch hoop ik dat er ook een paar mensen is dat net als ik zegt dat klussen voor de campagne een mooi democratisch recht is.

Dus campaigners van alle partijen: nog 28 dagen klussen! Hoofd omhoog en niet bang voor de spetters.

Yvonne Hagenaars