Rijswijks Dagblad | Column Yvonne Hagenaars: Gek

Column Yvonne Hagenaars: Gek

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Als ‘gek’ het tegenovergestelde van ‘normaal’ is dan zou ik zeggen dat we allemaal gek zijn. Of allemaal normaal, dat kan natuurlijk ook.

De stichting Pandora heeft in de jaren zeventig een campagne ontwikkeld die de titel had ‘Ooit een normaal mens ontmoet? En? Beviel het?’ Het affiche dat erbij hoorde was heel simpel. Glanzend papier waar je je zelf in kon zien. Een soort spiegel. Lang hing dat affiche bij mij op mijn kamer. Hij hing ook bij mijn leraren in de klas. Als je googelt op deze zin krijg je veel columns en artikelen. Bottom-line van al die stukjes: niemand is normaal. En als iemand wel normaal doet, is het dan wel zo’n prettig iemand?

Al googelend zag ik ook dat er nog steeds ansichtkaarten te bestellen zijn met deze tekst op een klein spiegeltje.

Het was een gekke week. Ik schreef al dat de week begon met een crematie van een vriendin. Maar is het wel zo gek dat iemand dood gaat? Natuurlijk niet. Toen zag ik gemeenteraadsvragen voorbij komen van twee plaatselijke partijen die zich afvragen of de gemeente wel subsidie moet verlenen aan bouwprojecten die gasloos zijn. Dat vinden zij gek. Maar wie is er nu gek? De aarde bewaren en doorgeven aan onze kinderen? Willen we dat niet allemaal? Gek?

Mijn dochter van 23 zei deze week ‘als ik straks op mijn zeventigste of zoiets met pensioen ga, dan…’ Kijk, dat is voor mij en misschien ook wel voor de vaders en moeders in die partijen iets om aan te wennen. Dat kinderen of kleinkinderen waarschijnlijk heel lang moeten werken omdat ze heel oud worden en ook heel gezond blijven. Gek idee? Wel als er dan geen leefbare wereld meer zou zijn.

Er was deze week (alweer) een aardbeving en een tsunami. Enorme natuurrampen waar we de gevolgen nog lang niet van kunnen overzien. Een ramp in wat wij vroeger ‘ons Indië’ en dan met de goede Indische uitspraak, noemden. Gek. Heel veel slachtoffers. Grote chaos, ver weg. We zien het maar het is toch niet ons probleem. Zouden wij harder gaan lopen voor slachtoffers als ze nog ‘van ons’ waren? Gek.

En dan hoor ik De Wereld Draait Door. De joodse vader van de Moskowicz-zoons, overlever van vier holocaustkampen geschreven heeft ‘echt, intrinsiek slechte mensen bestaan niet. Hooguit gekke.’ Dat vind ik nou weer mooi. Niet gek.

Ik ga maar zo’n setje kaarten bestellen. Vijftig jaar oude leus maar een goede. ‘Ooit een normaal mens ontmoet? En? Beviel het?’ Gek?

 

Yvonne Hagenaars

 


Foto: Digitaal Dagblad