Rijswijks Dagblad | Column Yvonne Hagenaars: Gehak op Prinsjesdag

Column Yvonne Hagenaars: Gehak op Prinsjesdag

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

‘De oppositie gaat vandaag en de komende dagen flink hakken op de door deze coalitie ingediende begroting.’ Dat zei Joost Vullings vanochtend op de radio. Niemand weet natuurlijk of deze journalist gelijk gaat krijgen, maar ons politieke stelsel zit nu eenmaal zo in elkaar dat als de ene (regerende) partij iets doet, de ander (oppositie) moet laten zien dat hij of zij het heel anders aan zou pakken.

Met de enorme hoeveelheid partijen, verbrokkeling ook in berichtgeving, de vercommercialisering van die berichtgeving, kan volgens mij menigeen waar het om gaat door de bomen het spreekwoordelijke bos niet meer zien. En omdat het nu eenmaal zo is dat om aandacht te krijgen kijkcijfers en likes tellen, moeten inhoud en nuance wijken. Het meeste effect weten de dames en heren politici sorteren zij als een kort zinnetje duizenden malen herhaald wordt, ook al is het niet helemaal of helemaal niet waar.

De uitzendingen van Tom Egbers over zijn Engeland gezien? Ook gezien dat de man van UEkip, u weet wel de voorvechters van de BREXIT waar nu iedereen tegen lijkt,  zei dat met woorden, met taal, met humor de waarheid geweld kan worden aangedaan? Want dat is leuk, dat wordt geciteerd.

Misschien tegen beter weten in maar ik hoop dat de oppositie nieuwe waarden vindt om uit te leggen dat het alle moeilijkste van nu beleid maken is waarbij we niet moeten kijken naar ons eigen hemd (koopkrachtplaatjes) maar naar de rok van de buurman. Ga er maar aan staan. In een tijd waar regeren en verantwoordelijkheid nemen door de kiezers bestraft lijkt te worden.

De moeilijkste vraagstukken en problemen om het hier goed te hebben, liggen ver weg. Liggen in het behoud van onze aarde. In het schoonmaken van onze zeeën; in het stoppen van oorlogen ver weg.

En de crisis achter ons? De werkloosheid is hoger dan vóor de crisis; de schuldenberg (waaronder de hypotheken)  is hoger dan voor de crisis.  En gevaarlijker dan voor de crisis de banken hebben de rente al veel te lang, veel te laag gehouden. Dat er ook nog een handelsoorlog is die er voor de crisis van 2008 niet was, maakt het er ook niet beter op.

Doemdenken? Niks hoor, maar nu in Nederland gaan zitten mauwen over wie de echte 'middenpartij’ zou zijn?

Allemaal je talen leren zou ik zeggen; zorgen dat iedereen weer goed onderwijs krijgt met inzicht in economie en geschiedenis. En als politici inzetten op solidariteit dichtbij en ver weg. Want als het  (inter-)nationaal goed gaat, gaat het hier in Rijswijk ook stukken beter.

Hakken? Ze kunnen mij niet hoog genoeg, onder mijn schoenen. En dan samen gaan voor inhoud en die moeilijke boodschappen. Op stevige stappers.

Yvonne Hagenaars


Foto: Digitaal Dagblad