Column Yvonne Hagenaars: De verkiezingsborden. Stem op mij, stem op mij…

27 February 2018, 00:00 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Wat een prachtige borden van de Trotter. Trotter? Ja, Trotter, ‘bringing mobility in outdoor signing’. Het is dit bedrijf dat hier in Rijswijk de verkiezingsaffiches digitaal en gestileerd heeft opgehangen. In de hele regio staan ze. Stevig, grijs, mooi vormgegeven en hufterproef. Langs het Malieveld geen verzamelbord maar iedere partij zijn eigen plek. Een groot formaat, in een lange rij, ik telde er 21.

Niks meer stiekem ‘s nachts affiches overplakken, kapotte affiches repareren, de affiches afscheuren of snorretjes tekenen. Niemand kan erbij.

Plan B, vorming vitaliteit, verbinding, voor elkaar, samen, toekomst, kies voor doen, krijgt het voor elkaar, voor elkaar, voor iedereen, terug naar de menselijke maat. Herkent u ze? Dit is een aantal van de teksten óp die posters. De wanhoop van mijn mede-columnist Marquard is begrijpelijk. Als je op deze leuzen af moet gaan, wat moet je dan kiezen? ‘Geen gezeik, iedereen rijk’ maar dan anders. Dat was meer dan 30 jaar geleden. Het was niet echt maar het duo Van Kooten & De Bie blijkt wel hun tijd ver vooruit.

In Nederland hebben we een grote traditie in vormgeving. Hoe wij letters met elkaar verbinden, ze ontwerpen, kleuren op elkaar afstemmen. Nederland is er wereldberoemd om. Kijkt u maar eens naar Schiphol: een voorbeeld van eenvoud en helderheid. Nageaapt in vele, vele landen. Nederlandse vormgeving is een exportproduct.

Je zou zeggen, een hoogtepuntje voor de politieke partijen. Laat mooie foto’s maken, gebruik de kwaliteit van een vormgever. Maar wat zien we? Onbegrijpelijke plaatjes. Wat doet die potloodpunt in die arm? Heel veel tekst met een groepsfoto en nog een andere tekst? Oh, en nog een groepsfoto. Wat straalt die uit? Wij zijn met veel? Of juist, wij zijn met weinig? Met wie moet je je als kiezer identificeren? Met een ingewikkeld hart in rood, wit en blauw dat in zichzelf dan weer een hand schudt? Of toch met die vriendelijk besnorde man die uit het affiche lijkt te vallen? De kwaliteit van de foto’s, de letters, de combinaties van kleuren, slechts bij een enkele partij zie je dat er professionals aan het werk zijn geweest.
De mannen en vrouwen van die firma die ‘mobiliteit brengen in tekens’ zullen vast af en toe in hun vuistje gelachen hebben. Wat een land, wat een plaatsen, wat een partijen.
Gemeenteraadsverkiezingen 2018 #GR2018

Ach, er valt wat te kiezen. Maar of de kiezers zitten te wachten op zo’n woud van partijen? Ik denk dat uw antwoord net zo is als wanneer u gevraagd wordt of u zat te wachten op zoveel ziektekostenverzekeraars.

Yvonne Hagenaars

PS De Stemwijzer helpt misschien.