Column René Marquard: Dag lieve Mies… vanuit Rijswijk

28 February 2018, 00:00 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Column René Marquard: Dag lieve Mies… vanuit Rijswijk

De tv-moeder, koningin van de Nederlandse televisie is niet meer…. Iedereen wist wie bedoeld werd met ‘Mies’. Over Mies wil ik het in deze column hebben. Maar… Mies was van onze inwoners, waarom dan over Mies praten in een Rijswijkse column?

Bedenk dat iedereen zijn/haar herinneringen aan Mies heeft! En zie: nu Mies overleden is, is zij het gesprek van de dag op straat, in de winkel, op het werk… Nog meer dan op Facebook. Het lijkt weer even ‘terug in de tijd’. De zestiger, zeventiger jaren. Waarin Mies ook het gesprek van de dag was.

Ik zou het niet over mijn hart kunnen krijgen om niets over Mies en háár tijd te schrijven. Natuurlijk weet ik dat sommige mensen ‘nostalgie’ verafschuwen en liever niet over vroeger willen praten. Maar ik ga dat wél doen!

Ik denk aan het zo populaire programma ‘Een van de Acht’ (1969 – 1973), met een bakje chips op schoot; ja, het leek alsof tv-moeder Mies bij je op je bezoek kwam, een soort lievelingstante.…. En dan dat superspannende moment in de stoel: ‘licht uit, spot aan’. Ik zie nog de quizkandidaat die uit zijn dak ging bij het winnen van een kleuren-tv.  Het was ook een tv-tijdperk waarin je fouten mocht maken, tijdens de live-uitzendingen. Een tijdperk waarin het programma soms een half uur uitliep…. En dan het programma ‘Mies en scène (1965 – 1969) waarin bekende Nederlanders te gast waren en op hun gemak werden gesteld!
Ja, Mies was een persoonlijkheid.

Je moet lef hebben, om nadat je als een Godin wordt afgeschilderd na de legendarische tv- actie ‘Open het dorp’ (1962) aan een satirisch programma mee te werken ‘Zo was het toevallig ook nog eens een keer…’ (1963 – 1964). Half Nederland viel over haar heen. ‘Weg met Mies, scandeerde het volk. Ze werd zelfs bedreigd (ja, toen ook al) en ook bij het mislukte tv-programma ‘Netwerk’ (1978) dat al snel van de buis werd gehaald. Voor Mies reden om fel van leer te trekken. Het programma ‘In de Hoofdrol’ (1960- 1965, 1985 – 1987, 1992) was haar op het lijf geschreven en zag je haar ook zelf intens genieten!

Het mooie vond ik dat ze in het laatste interview bij Matthijs van Nieuwkerk nog even zei: “doe de autocue maar weg hoor! Je hoeft toch niet ‘Goedenavond’ van de autocue te lezen?’ Velen zullen opmerken dat we nu in een andere tijd leven, echter, het gaat om de essentie. Kun je improviseren? Kun je nog meer uit jezelf halen? De opmerking van één der BN’ers afgelopen maandagavond vond ik treffend: “we hebben wellicht weer behoefte aan dat stukje menselijkheid, zoals Mies dat had. Daar verlangen we weer een beetje naar terug. Ja, ik geloof zelfs dat dat de burger een beetje verdrietig maakt. Te weinig menselijkheid op tv!”   ‘Mies, de musical…’ ik hoor het Albert Verlinde al denken…

Er zijn vele, mooie herinneringen, en hoop van harte dat u een reactie op onze facebookpagina zou willen plaatsen; dit wil je met elkaar delen. De meesten van u zijn hiermee opgegroeid, net als ik. Uw reacties zal ik namens Rijswijk naar de familie Timp sturen. We zullen Mies nooit vergeten. En zoals zij zelf altijd zei: “dag lieve, lieve mensen!’, zeg ik nu namens Rijswijk: “dag lieve, lieve  Mies!”

René Marquard