Rijswijks Dagblad | Column Perry Telle: Na 5 december weer samen bij de bakker

Column Perry Telle: Na 5 december weer samen bij de bakker

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Van huis uit kreeg ik mee dat het belangrijk is om respect te tonen voor de ander en elkaar in zijn waarde te laten. Om te accepteren dat er verschillen zijn en elkaar geen mening op te leggen. Ik ben dan ook elk jaar verbaasd over de heftigheid van de Zwarte Pieten discussie, die vorige week weer oplaaide door de zitting bij de rechtbank van de blokkeer-Friezen. De discussie neemt wel erg grote vormen aan als zelfs een gerespecteerde journalist als Twan Huys zich volledig laat gaan in zijn RTL Late Night Show.

Voorstanders zeggen dat het een kinderfeest is en kinderen het ongemak van de voornamelijk gekleurde mensen nog niet (kunnen) ervaren. Tegenstanders, voornamelijk gekleurde mensen, nemen dit ongemak serieus en voelen zich gediscrimineerd. Zij hebben er dus last van. En natuurlijk is dat vervelend. Maar er heeft altijd wel iemand ergens last van. Zoals de groep kleine mensen. Of mensen die niet om kunnen gaan met homo’s of gelijkheid van mannen en vrouwen. En vrijgezellen die meer betalen voor een hotel dan een stel. En toch is dit algemeen geaccepteerd en vinden we een manier om hiermee om te gaan.

Als de meerderheid Zwarte Piet nog altijd ziet als een kindervriend, laat hem dan gewoon zwart zijn. Sowieso is het een raar figuur die we alleen in Nederland en België kennen. In de meeste landen wordt het weggeven van cadeaus namelijk door de Kerstman gedaan. En hij wordt geholpen door elven; kleine mensen nota bene, die naar hem moeten luisteren.

In Rijswijk zijn wij voor Zwarte Piet. Als een andere gemeente kiest voor gekleurde Pieten, is dat ook prima. Laat iedereen het zelf bepalen. En als je niet staat achter de keuze van jouw gemeente, kijk dan niet of bezoek het evenement in een andere gemeente. Want weet je wat het is, uiteindelijk moeten we toch samen leven in deze maatschappij.

Je kan je dus wel ontzettend opwinden over deze discussie, maar na 5 december kom je elkaar gewoon weer tegen bij de bakker.


Foto: Digitaal Dagblad