Rijswijks Dagblad | Column Perry Telle: Ga geen discussie uit de weg om problemen aan te pakken

Column Perry Telle: Ga geen discussie uit de weg om problemen aan te pakken

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Ik geloof niet in ergens stringent voor of tegen zijn. Interessanter is de achterliggende gedachte in wat je wilt bereiken. We zijn geneigd antwoorden snel klaar te hebben. Maar in werkelijkheid blijkt een vraag meer inhoud te hebben. Er zit altijd een dieperliggende vraag achter. Als je niet openstaat voor andere meningen en oplossingen sla je de discussie bij voorbaat dood. Het is vaak niet of nee. Een beter vertrekpunt is ja, mits. En dat betekent goed luisteren en doorvragen. Je verdiepen in de materie en het standpunt van de ander.

Dit is vooral belangrijk om goed te kunnen samenwerken. We leven tenslotte niet alleen in Rijswijk. We moeten samen in een fijne en leefbare omgeving kunnen leven. Neem de aanbesteding voor het busvervoer. Bus 23 gaat van route veranderen waardoor de bushalte in de Muziekbuurt komt te vervallen. De primaire reactie uit deze buurt is: “De bus moet terug”. Op zich is dit een logische reactie. Alleen daardoor kijk je niet naar andere, misschien wel betere, oplossingen. Omdat je het grotere geheel uit het oog verliest. Want wat die bus bood, kunnen we dat niet beter maken? Misschien is er een beter alternatief voor handen of misschien wel een beter alternatief voor te bedenken.

Om hier achter te komen moet je vragen aan elkaar stellen. En als je vragen stelt, is het wel zo fijn als je een antwoord krijgt waar je iets aan hebt. Dus vraag je door, een belangrijke sleutel in het begrijpen van de ander en het sturen van een gesprek. Dat kun je perfect doen met upchunken. Daarbij trek je het onderwerp naar een hoger abstractieniveau. Dan heb je het niet alleen over een bus, maar over transport. Vanuit dat vertrekpunt kun je samen veel meer en waarschijnlijk betere oplossingen bedenken.

Henry Ford was hier meester in. Als hij was blijven hangen in het idee van paard en wagen had hij nooit zijn eerste cilindermotor en auto gebouwd. Hij had geen last van de belemmerende overtuiging dat iets niet kan. Hij had visie doordat hij in staat was abstract te denken. Vanuit het vervoersprobleem. Als we hem toch eens konden raadplegen…

Het gaat er dus om dat je abstract leert denken. Dat je naar elkaar luistert en doorvraagt. Dan kun je goed of beter samenwerken en tot oplossingen komen die misschien wel beter zijn dan dat geen dat er was.

Perry Telle

 


Foto: Digitaal Dagblad