Column Paul Francissen: Plastic Afval (PMD): vooraf of achteraf scheiden?

20 March 2018, 00:00 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Column Paul Francissen: Plastic Afval (PMD): vooraf of achteraf scheiden?

Afgelopen donderdag had ik tijdig mijn grijze bak buiten gezet, want Avalex had toegezegd het ophaalritme weer terug te brengen van vier naar twee weken. En ja hoor ’s morgens om 8 uur kwam
de vuilniswagen de containers met restafval in Leeuwendaal zoals beloofd ophalen. De volgende dag vrijdag 10 maart was de groene bak alweer aan de beurt. Het nieuwe ritme is even wennen: want het is nu de ene donderdag de plastic (PMD) bak de andere donderdag de grijze restafvalbak en meteen de vrijdag daarna de groene bak. Vervolgens komt dan ook nog de blauwe bak om de hoek kijken. Helaas kan ik op de website van Avalex https://www.avalex.nl/kalender/ niet meer vinden wanneer het papier opgehaald wordt; het blauwe symbool is verdwenen. Hopelijk wordt dit euvel snel weer hersteld.

Overigens schijnt de eerst Plastic-drinkPakken-Metalen blikjes (PMD) inzameling in Leeuwendaal een succes te zijn. Er zijn 527 containers opgehaald, waarvan er zes zijn afgekeurd omdat er teveel restafval in zat. Dit leverde in totaal 1740 kg perfect PMD op, aldus Avalex.

Is dit nu onze toekomst, dat wij voor elke afvalsoort een aparte container krijgen? Iedereen begrijpt dat je flessen, GFT groente en tuinafval en oud papier vooraf moet scheiden, wil je er nog iets mee kunnen doen. Maar met PMD afval ligt dat toch iets ingewikkelder.

Avalex heeft de deelnemende gemeenten verleid om te kiezen voor het ‘verkeerd’ Avalex noemt dat ‘omgekeerd’ huisvuil ophalen. Dat houdt in dat PMD (o.s. Plastic) wel wordt opgehaald, maar restafval niet meer. Dat moeten de bewoners of ze nu slecht ter been zijn of niet zelf maar zien weg te brengen naar (ondergrondse) containers. Gelukkig bleek het plaatsen van ondergrondse containers in de wijk Leeuwendaal niet mogelijk, zodat wij voorlopig, in ieder geval voor vijf jaar van dit verschrikkelijke scenario gevrijwaard zijn.

Ik lees op Radar.avrotros.nl dat het achteraf scheiden van plastic en metaal uit afval veel efficiënter en goedkoper is dan het laten scheiden van plastic door burgers zelf. Dat blijkt uit een proef van 16 Limburgse gemeenten. Het achteraf scheiden bespaarde de 16 gemeenten bijna 6 miljoen euro! Dat kwam door het drogen van het afval door de verwerkingsmachine waardoor het afval gemakkelijker te scheiden is en er minder verbrand hoeft te worden. Maar daarnaast leverde deze methode per inwoner meer kilo’s ingezameld plastic op. Bij gemeenten die burgers het afval zelf laten scheiden wordt 6,3 kg per inwoner ingezameld; de proef met nascheiding leverde bij de Limburgse gemeenten 19 tot 21 kg plastic opper inwoner. Dus maar liefs ruim drie keer zo veel!! Niet alleen beter voor de portemonnee maar ook voor het milieu.

Dus deelnemende gemeenten en gemeenteraden goed opletten: deze zomer opent de afvalverwerking Rijnmond (AVR)een nieuwe verwerkingsfabriek met een capaciteit van maar liefs
215 miljoen kg restafval. De gemeenten Utrecht, Leiden en Den Haag hebben al besloten om met de AVR in zee te gaan. Leiden heeft hiertoe besloten omdat veel bewoners te weinig ruimte hebben
voor zogenaamde bronscheiding. U weet wel, nog een extra bak voor het plastic in uw tuin. Wilt u meer informatie zie dan het artikel van Hans Verbraeken in het Financieel Dagblad van 7-2-18.

Conclusie: afval verwerken is economisch rendabel en uit milieu oogpunt noodzakelijk, maar daarvoor hoeft de vuilophaaldienst de bewoner niet te straffen met een zelf wegbrengplicht maar
juist te belonen door goede service te verlenen.

Paul Francissen