Column Marloes Borsboom (GroenLinks): Samen maken we de stad

18 March 2018, 00:00 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Column Marloes Borsboom (GroenLinks): Samen maken we de stad

Laatst was ik bij het eerste jongerendebat. In het café van de schouwburg. Leerlingen van middelbare scholen konden er speed daten en discussiëren met (kandidaat)-raadsleden. Want als je jongeren wil betrekken bij wat er in de samenleving gebeurt, moet je ze een stem geven. Moet je naar ze luisteren.

Jong in de wijk
Daarom is een tijdje geleden de Raad voor Jeugdambassadeurs geïnstalleerd. Tien kinderen uit de groepen 7 en 8 van verschillende Rijswijkse basisscholen vertegenwoordigen hun eigen school, hun woonbuurt en sportclubs. Zij zetten zich in voor hun leeftijd- en schoolgenoten én beloven zelf het goede voorbeeld te geven.
Twink is zo’n betrokken jonge Rijswijke die zelf het goede voorbeeld geeft. Zij maakt zich druk om het zwerfafval. Omdat zíj en haar leeftijdgenoten straks moeten leven in een omgeving die andere mensen nú vies maken. (zoek op youtube “Twink Rijswijk”.)

Strandwalfestival, stadskracht, kerken
Elk jaar zien we op het Strandwalfestival weer hoeveel vrijwilligers, verenigingen en organisaties zich op de een of ander manier inzetten voor anderen. Onze stad “barst” (letterlijk) van inspiratie, inzet en kracht. Daarom is afgelopen herfst het loket Stadskracht geopend. Iedereen met een goed idee voor onze stad vindt er de nodige informatie, inspiratie en steun. Steeds meer Rijswijkers weten de weg naar dit interactieve platform te vinden.
Vorig jaar vierden we “750 jaar Kerk in Rijswijk”. Toegegeven, Nederland ontkerkelijkt. Er kwamen in de loop der tijd steeds minder trouwe kerkgangers. Maar daardoor zijn kerken wel meer gaan nadenken over onderlinge samenwerking. En over hun mogelijke taak en plaats in de samenleving, de waarden die daar bij horen. Kerken willen een rol spelen in het wijkleven, mensen helpen die dat nodig hebben. Mooi voorbeeld van die bereidheid was te zien bij de komst van het asielzoekerscentrum. Kerken stonden massaal vooraan om vluchtelingen op te vangen.

Oud in de wijk
Al die inzet, betrokkenheid en helpende handen zijn meer dan welkom. We kunnen het in het stadhuis, in de politiek, namelijk niet alleen af. Denk bijvoorbeeld aan de opvang van ouderen in de wijk. Zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen is het uitgangspunt. Maar daarvoor is wel extra hulp en steun nodig. Huisartsen en wijkverpleegkundigen maken afspraken over de nodige zorg. Maar hoe gaan we om met die alleenwonende oudere die geen kinderen en familie in de buurt heeft en een beetje in de war raakt? Soms de deur uitgaat met alleen een jas over zijn pyjama, zichzelf en zijn huis niet meer verzorgt, de plantjes in de vensterbank laat verdorren, het eten in de koelkast laat beschimmelen. Wat doe je dan? Hoe creëer je dat vangnet waardoor iemand toch in zijn vertrouwde omgeving kan blijven wonen…

Participatie en duurzaamheid
Wijken en buurten waarin iedereen een heel leven lang kan meedoen. Ook dat is participatie. Ook dat betekent duurzaamheid.
De komende vier jaar wil ik me daar persoonlijk voor inzetten. Samen met andere partijen in de gemeenteraad. Samen met andere partners in de samenleving. Samen met Rijswijkers. Laten we al die energie, al die kennis die in onze stad aanwezig is, benutten. Daarvoor moeten we als stadhuis naar buiten. Tussen de mensen staan. Want samen maken we de stad.

Marloes Borsboom