Column Johanna Besteman: ‘De menselijke maat is ver te zoeken’

23 February 2018, 00:00 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Column Johanna Besteman: ‘De menselijke maat is ver te zoeken’

Tegen verkiezingstijd praten alle politieke partijen over betrokkenheid van de inwoners. Heel belangrijk vinden we dat allemaal! Dus ben ik blij als er afgelopen dinsdag een mevrouw bij onze vergadering in de gemeenteraad komt inspreken. Zij spreekt namens de actieve Bewonersgroep ´Voor een stijlvolle Voorde´. Mooi toch, als bewoners meedenken? Om zo de renovatie van het vervallen landgoed De Voorde vooral kleinschalig en groen te houden. Wie wil dat nou niet?

Maar wat u misschien niet weet, maar ik onderhand wel (want deze mevrouw heeft al veel vaker de gemeenteraad toegesproken) is dat de wethouder al meer dan een jaar bezig is om te kijken wat hij kan doen met de bezwaren tegen zijn eigen plan voor grootschalige nieuwbouw bij dit landgoed.
In oktober worden wij als oppositie dan ook behoorlijk ongeduldig. Er komt nota bene een raads-brede CDA-motie om nu toch snel te onderzoeken welke alternatieve plannen er mogelijk zijn voor het landgoed. In overleg met de omwonenden welteverstaan.

In december zegt wethouder Van der Meij in de raad, dat het onderzoek naar de alternatieven is gestart. Dus wat schetst onze verbazing eind februari? Het onderzoek is nog steeds niet begonnen! Dat is helaas ook de reden dat mevrouw komt inspreken. Zij is de afgelopen maanden aan het lijntje gehouden. En precies op de dag dat zij wil gaan inspreken ontvangt de Bewonersgroep een emailbericht van het stadhuis: Vandaag(!) is opdracht gegeven voor een “bureauonderzoek”. Tsja, lastig, de wethouder kent deze email niet. Na een verwarrende discussie over wat nu eigenlijk een bureauonderzoek is, vertrekt de inspreekster. Geëmotioneerd en pijnlijk teleurgesteld in de politiek.

Dit is dezelfde wethouder die in een verkiezingsfilmpje voor zijn partij vertelt waar hij zo trots op is. Trots dat hij de afgelopen vier jaar een plan voor het Huis van Stad (oude stadhuis) heeft ontwikkeld, waar (als alles meezit) misschien eind 2018 een start mee kan worden gemaakt. Intussen lopen de kosten van het oude stadhuis en van het oude landgoed gewoon op.

Plannen en praten. Maar geen daden. Toezeggingen, maar geen enkel overleg met belanghebbenden. Ik ben daar niet trots op. Ik ben daar verdrietig over. De menselijke maat is ver te zoeken.

Johanna Besteman
Lijsttrekker CDA Rijswijk