Column Jeroen Weber: Ben je nou helemaal van gas los?

19 May 2018, 17:48 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Nou dat is wel de bedoeling, van uw geliefde overheid dan, alle huizen straks fijn zonder gas. In Rijswijk Buiten zijn alle nieuwe woningen al gasloos. Alle nieuwbouwprojecten in Nederland mogen vanaf deze zomer geen gasaansluitingen meer hebben, want dat is hartstikke goed voor het milieu als we de duurzaamheidslobby moeten geloven.

Nu reed ik vorige week achter bus 23, op de achterkant stond met dikke letters; “Kies bewust kies de aardgasbus” (alsof je een andere bus zou kunnen kiezen). Maar wat is het nu? Is gas nou milieubewust of niet? Vanuit de wereldwijde uitstoot gezien is gas de minst schadelijke optie. Sterker nog, aardgas is wereldwijd nog nooit zo populair geweest! China vervangt in hoog tempo het verbranden van steenkool en olie door het beduidend schonere aardgas. En in Europa zijn veel landen druk bezig om over te stappen op aardgas. Zelf het grote Shell is inmiddels meer een  gasconcern dan oliebedrijf geworden, juist omwille van het klimaat. Maar het wereldvreemde Nederland wil perse als enige land geheel van gas los zijn. Ondanks dat wetenschappers en deskundigen het nog helemaal niet eens zijn over de juistheid van deze keuze, heeft onze regering in al haar wijsheid toch alvast een dikke rode streep door uw gasaansluiting getrokken. Want voor 2050 moet Nederland geheel klimaatneutraal zijn (niet te verwarren met genderneutraal).

Waarom maak ik mij hier zo druk over? Naast de onhaalbaarheid van het plan is het vooral onbetaalbaar, voor huizenbezitters om wel te verstaan. Want het gegeven alternatief is dat alle huizen verplicht aan de warmtepomp moeten. Leuk bedacht, ware het niet dat alleen zo’n kale ‘brompomp’ al gauw twaalfduizend euro kost, maar dat is slechts het begin van de snel oplopende rekening.

In tegenstelling tot de trouwe HR-ketel, werkt een warmtepomp op lage temperatuur. Dit betekent dat uw radiatoren straks veel groter moeten zijn om deze lagere temperatuur te compenseren. Ook dit zal flink in de papieren gaan lopen. Maar de echte ‘bottleneck’ is dat je alleen met een warmtepomp kunt werken als je woning volledig geïsoleerd is. Maar dan ook echt volledig, dus vloeren, muren, ramen, noem het maar op. Dit houdt in dat het gros van de huizenbezitters straks verplicht enkele tienduizenden euro’s zullen moeten investeren voor het totaalpakket. De bank ziet u al aankomen voor een extra hypotheek. Of u heeft natuurlijk nog enkele tienduizenden euro’s onder het matras liggen die u hier met liefde aan uit wilt geven. Ik moet de eerste nog tegenkomen.

Het feit dat deskundigen aangeven dat het installeren van warmtepompen voor woningen ouder dan veertig jaar helemaal niet haalbaar zijn, schijnt de overheid niet te remmen, u regelt het maar. Kortom, voor vele huizenbezitters wordt het straks dus een typisch gevalletje van ‘Trek je poeplap’, een gevleugelde uitspraak van Kees van Kooten die ik hier erg op zijn plek vind. Nu alleen nog zo’n ludieke ‘Tegenpartij’ die de gashaat van de regering kan indammen.

Hebben we eigenlijk wel voldoende stroom voor zo’n geheel elektrisch Nederland? Bij lange na nog niet, zo blijkt. Kort geleden was er een flinke stroomstoring die ook Schiphol trof, met alle kostbare gevolgen van dien. Hoe kwam dit? Er was die dag veel regen en niet voldoende wind, dus zonnepanelen en ‘subsidiemolens’ gaven niet voldoende stroom. Omdat door het slechte weer overal de schakelaars van verwarming en verlichting werden aangezet, was de vraag zo hoog dat er een enorme storing ontstond. Zelfs onze milieubewuste ex-weervrouw Helga van Leur Twitterde die dag of we niet veel te snel zijn met alles zo maar willen elektrificeren. Het antwoord moge u duidelijk zijn.

Trouwens niet alleen huizenbezitters kijken met argusogen naar een gasloze toekomst, ook in de horeca zijn er weinig liefhebbers van een gasloze keuken te vinden. Een bevriend chef kok vertelde mij te gruwelen van het idee dat hij gasloos zou moeten koken. Flamberen of wokken op een inductieplaat? Hij ziet het, net als vele andere chefs, niet zitten. Koken is passie, en vlammen onder de pannen zijn romantiek! Hij wil geen laboratorium runnen. Een keuken zonder vuur is volgens hem als een circus zonder clowns. Nu heb ik persoonlijk een pesthekel een clowns, maar ik snap zijn punt. Warmte reguleren met vuur is volgens de kok in kwestie veel subtieler dan met inductie, dat razendsnel heet wordt. In een drukke keuken waar de aandacht verdeeld moet worden, is dit een delicate balans.

Kortom overheid, even gas terug nemen. Het is ‘not done’ om huizenbezitters zomaar te dwingen tienduizenden euro’s te investeren, omdat Nederland zo graag aan het braafste jongetje van de klas wil zijn. De regering moet terug naar de tekentafel en even diep ademhalen, dat geeft de burger weer wat lucht.