Column Ed Sarikaya: Wakker worden (!)

14 February 2018, 00:00 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Column Ed Sarikaya: Wakker worden (!)

Er is een tendens gaande waarover ik me grote zorgen maak. Het komt steeds vaker voor dat mensen makkelijk een baan kunnen vinden, maar door een te hoge uitkering ervoor kiezen om dat niet te doen. Mede hierdoor is er binnen mijn branche (de industrie en de techniek) een dusdanig groot personeelstekort dat ik onlangs een aantal gesprekken in Lissabon heb gevoerd om Portugese arbeidskrachten naar Nederland te halen.

Want wie de mensen heeft, krijgt het werk of kan zijn orderportefeuille vergroten. Ik word dus gedwongen om over de grens te gaan kijken, terwijl ik juist graag mensen die in Nederland wonen een loopbaan en een toekomst wil bieden.

Het wordt daarom de hoogste tijd dat de overheid eens wakker wordt. De uitkeringen zijn echt veel te hoog en maakt het onaantrekkelijk om gemotiveerd een baan aan te nemen.

Niet alleen de uitkeringen moeten omlaag. Als mensen niet mee willen werken om een baan te accepteren, dan moeten er sancties plaatsvinden. Met alle gevolgen van dien. De mentaliteit dient te veranderen. Juist dat is goed voor de economie, ook op lokaal niveau. Delta Team is bereid om in mensen te investeren zoals bijvoorbeeld scholing en opleiding. Tevens worden jong en oud in de gelegenheid gesteld om zich verder in hun carrière te ontwikkelen.

Binnenkort zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Ik daag de lijsttrekkers uit om ook eens op lokaal niveau met oplossingen te komen. Bij het UVW en de gemeente zijn in hun bestanden geschikte kandidaten te vinden, maar zij hebben nog niet de juiste kwalificaties om in de industrie en techniek te kunnen werken. Wat gaat de overheid doen om hen aan het werk te krijgen?

Ed Sarikaya is directeur van Delta Team, een uitzendorganisatie met meer dan 200 medewerkers. Zijn bedrijf is vooral binnen industrie en de techniek actief. Meer informatie is te vinden op www.deltateam.nl