Column Bart Bakker: Lijsttrekkersdebat baanbrekend

17 March 2018, 00:00 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Column Bart Bakker: Lijsttrekkersdebat baanbrekend

Het lijsttrekkersdebat in Rijswijk was gisteravond een succes en was in diverse opzichten baanbrekend. Ik maak graag van de gelegenheid gebruik om als organisator c.q. gespreksleider hier dieper op in te gaan. Want zoals ik al eerder aangaf. Ik vind ‘iets’ van debatten en heb er enige ervaring mee.

Zo was het op mijn initiatief in Rijswijk de eerste keer dat zo’n debat in een restaurant van een tennispark werd gehouden, waar het met ruim 150 gasten bomvol zat. Dat is weer eens een hele entourage dan een raadszaal, een theater of de hal van een gemeentehuis zoals bijvoorbeeld in andere gemeenten regelmatig gebeurt.

Een compliment daarom aan het team van Kayleigh Hofstede van Welgelegen Food and Drinks, dat zowel voor-als achteraf een knappe prestatie leverde. Het restaurant zag er perfect uit, was omgebouwd tot een ware politieke arena en alles klopte verder in logistiek opzicht. Dit gold ook voor de bediening. Ook na afloop werd iedereen snel en adequaat geholpen.

Alex Luneman, eigenaar van het tennispark, liep dan ook niets voor met een trotse glimlach rond. Dit was weer eens iets heel anders dan een aantal hijgende tennissers aan de bar.
Belangrijk was ook ‘mijn’ eigen team, bestaande uit onder meer Gijs Overgaauw voor het deurbeleid. Tevens floot hij als een hockeyscheidsrechter de debatten af. John Meijer en Adrey Caje waren er voor de videoreportages. Niet het team ‘Kuiper’, maar het ‘team Bakker’ werd er vooraf gekscherend opgemerkt. Het Rijswijks Dagblad zorgde voor baanbrekend journalistieke werk door de hele avond ‘live’ te gaan met quotes en sfeerteksten op de Facebookpagina van de krant. Het is ook vandaag zeker de moeite waard om de Facebookpagina van Rijswijks Dagblad te bekijken.
Hiermee werd meteen duidelijk dat een debat op deze manier zijn waarde kan hebben. Het gaan tenslotte niet alleen om de ruim 150 gasten (waarvan een groot deel aan een partij is gelieerd) maar juist om de inwoners daar buiten. Op deze wijze kregen zij een goed beeld daarvan. De videoreportages zijn ook in dat opzicht baanbrekend, want iedereen kan op korte termijn het debat en de hoogte (of diepte) punten van de lijsttrekkers daarvan zelf observeren. Hetzelfde geldt voor de aanwezigheid van diverse fotografen, die ongetwijfeld aardige beelden hebben vastgelegd.

De opzet van het debat was eveneens baanbrekend. Burgemeester Michel Bezuijen verrichtte de loting van 1 op 1 debatten waardoor de twaalf (!) lijsttrekkers op het podium verschenen die met een aantal lokale stellingen aan de slag gingen.

Er was natuurlijk ook in dit debat een aantal leermomenten en verbeterpunten waar te nemen. Soms was het even ‘vuurwerk’ en soms kwam het wat moeizaam op gang. Dat houd je altijd, maar ik ben uitermate tevreden en wens de lijsttrekkers uit Rijswijk alle succes toe naar woensdag als duizenden inwoners hun stem gaan uitbrengen. Ik bedank ieder van hen voor de fijne samenwerking en hun inbreng. Diverse verschillen in de standpunten zijn in ieder geval duidelijk geworden.

Ook een dankwoord aan de gasten voor hun aanwezigheid, de lof- en de betrokken uitingen aan m’n adres, de griffie, het team van Welgelegen Food and Drinks, het Rijswijks Dagblad en m’n eigen team. De politiek leeft op diverse fronten in Rijswijk. Dat was wel duidelijk en mooi om te ervaren. Ik houd u op de hoogte van de video- en verdere digitale reportages.

Bart Bakker