'Billenman' wil ook naar het WK

22 November 2022, 08:02 uur
Columns
mainImage

Het duurt altijd wel even voor ik opgewarmd ben voor het Nederlands elftal. En ’s winters duurt opwarmen natuurlijk sowieso al wat langer. Het kost mij altijd moeite om door de oranje carnavalsgekte heen te kijken. En de wave die continu voor je neus langs gaat komt mijn voetbalbeleving ook al niet ten goede. Of erger nog, het uitleggen van buitenspel aan de buurvrouw. Ik zie door de oranje vlaggenlijnen de bal gewoon niet meer.

Voor Harry de tietenman is dat anders. Hij mag als echte oranjefan, ja dat is inclusief debiele carnavalsoutfit, op kosten van Qatar naar het WK. In ruil voor een positief geluid. Iets waar hij nog wel aan moet werken trouwens. Toen Harry de tietenman bij Jinek wilde uitleggen wat hij in Qatar ging doen liepen zijn vrienden boos weg. Ze hadden geen zin in Jinek, wel in het WK. Maar het WK begon bij mij nog niet echt te kriebelen. Ik ben toch meer een billenman.

En deze billenman wil eigenlijk ook wel voor noppert naar Qatar. Net als tietenman. En de koning. En ik wil in ruil daarvoor best wat positiefs posten op social media. Of expres verliezen van Qatar. Maar critici verlinken aan de Qatarese overheid zoals in het contract van Harry staat? Dan loop ik ook weg. Oud FIFA-voorzitter Blatter noemde de keuze voor Qatar achteraf een vergissing. Is het ook. Net als Blatter zelf een vergissing is. Iedereen is het er wel over eens dat Qatar niet de plek voor een WK is. De boosheid hierover verbroedert zelfs.
Maar zodra de oranjekoorts toeslaat zijn we die arme bouwvakkers snel vergeten. Dan ruilen we onze gele hesjes in voor oranje pruiken en lopen we de polonaise op hun graf. Vanaf de tweede wedstrijd beginnen we uit te kijken naar een grootse huldiging. Misschien kan die dit keer wel op de arrenslee over de bevroren grachten? De wereldcup onder de kerstboom. Van Gaal die roept dat we de beste van de hele wereld zijn. Het WK in Qatar zal een groot sportfeest worden. Met one love band, maar zonder homo’s.