Het zou eigenlijk de pers moeten halen dat ons dorpse Rijswijk de landelijke pers heeft gehaald, maar dat hebben we gedaan, en waarom? Het college is gevallen, is gestruikeld, heeft zich verstapt, ze zijn in ieder geval niet meer opgestaan.
Heeft deze val pijn gedaan? Bij de ene partij wat meer dan bij de ander heb ik het zo het vermoeden, want het was natuurlijk toch wel een beetje een raar huwelijk. Heel veel van links met een snufje van rechts, een gewaagde constructie die al over een paar stevige hobbels moest voordat ze struikelden.
Uiteindelijk was het de Energievisie die dit college de das omdeed. Nou was die ‘visie' voor de één een wensdroom en voor de ander meer een nog te verkennen planeet, maar voor de VVD was het sowieso een brug te ver. Niet geheel onbegrijpelijk, want akkoord gaan met een plan dat nog niet is doorgerekend, is natuurlijk net zo onverstandig als zonder water in de woestijn gaan wandelen. Kortom, een te begrijpen actie van een partij die graag op de kleintjes let. Wel had deze beslissing een nare bijsmaak, want het betekende tenslotte ook dat wethouder Van der Pol het veld moest ruimen, een wethouder die volgens iedereen de juiste man op de juiste plek was.
Maar goed, de VVD had zeker een punt, een vooruitziende blik bijna, want deze week bleek dat er in de landelijke doorberekeningen van klimaatmaatregelen nog enorme hiaten zitten en er met oude rekenmodellen wordt gewerkt. Het is een dossier waar zoveel interpretaties en rekenmodellen op losgelaten worden dat ik het bijna knap vind als je daar als politicus je handen aan durft te branden.
Maar goed, terug naar naar de Rijswijkse politiek. Op dit moment onderhandelt Larissa Bentvelzen van BvR over een nieuw, waarschijnlijk rechts college, iets wat natuurlijk veel beter past bij de verkiezingsuitslagen van maart vorig jaar. Iets wat er waarschijnlijk al had geweest als de VVD zich in eerste instantie niet had ingelaten met partijen waarvan ze wisten dat er toch wel struikelpartijen zouden ontstaan, maar dat terzijde. Gelukkig onderhandelt de VVD nu weer volop mee, wat positief is. Minder positief is dat de D66 niet mee wil onderhandelen, sterker nog, die stapten er al uit voordat ze überhaupt inhoudelijk hadden onderhandeld. Waarom? Lokale partijen met rechtse signatuur zijn ‘eng' en ‘populistisch', of iets in die richting. Jammer, want een progressief geluid is altijd nuttig, maar het zij zo. Het mag duidelijk zijn dat het nieuwe college straks een geheel andere kleur en smaak zal hebben.
Na alle ‘spannende’ berichtgeving van de afgelopen tijd heb ik social media afgestruind en heb mensen uit de buurt gesproken om hun mening over dit alles te horen, wat bleek, er waren maar verdomd weinig mensen te vinden die echt rouwig waren over de zet van de VVD. Hoe dat komt? Kiezers zijn helemaal niet zo dom als mevrouw Kaag afgelopen week in verdekte termen in het programma Buitenhof stelde. Nee, kiezers voelen heel goed aan dat er de komende jaren een spervuur van klimaatkosten op hun kant op geschoten zal worden, en daar zitten maar weinig mensen op te wachten. En verder? Lokale politieke beslommeringen kunnen de meeste Rijswijkers eigenlijk maar weinig schelen, zolang de rekeningen maar niet omhoog gaan.