Bedenkelijke lokale journalistiek

17 October 2022, 07:31 uur
Columns
mainImage

In andere online media wordt VVD-wethouder Astrid van Eekelen van Leidschendam- Voorburg anoniem in een blog uitermate zuur behandeld en beschadigd. Ze zou alleen politiek voor vrienden doen. Ik schaam me dood voor deze vorm van journalistiek. Wat een schande voor mijn vak.

Als er iemand zich voor de lokale gemeenschap in Leidschendam-Voorburg inzet en makkelijk toegankelijk is, dan is het wel Astrid van Eekelen. Los van de liberale pet ,of rok die ze op- of aanheeft. Of los van de rode wijn die ik met haar af en toe in de kroeg The Fox in de Herenstraat in Voorburg drink. Bij de VVD zijn de glazen nu eenmaal halfvol.

Ook de besturen van Ondernemersfondsen van de winkelgebieden in Leidschendam- Voorburg zijn blij met haar. Hoewel er in andere media wordt gesuggereerd dat niet zo is. Het ergste is nog dat zo’n artikel anoniem wordt geplaatst. Laffer kan bijna niet, onvoorstelbaar. Daar gaat het niveau van de lokale journalistiek.

Juist in een periode waarin zo mensen zijn verzuurd of negatief is een positivo als Astrid van harte welkom. Dat geldt overigens voor het hele College van Leidschendam- Voorburg waar veel positieve energie heerst. Hetzelfde geldt voor het College Rijswijk die ik ook beroepshalve volg.

Ik heb het boek 'Mijn Verhaal' van Richard de Mos gelezen. Hierin krijgt het AD er soms flink van langs. Het enige dat ik De Mos wil meegeven dat er in al die publikaties over zijn vermeende corruptiezaak inderdaad teveel naar anonieme bronnen is verwezen. Ook dat is laf, gewoon naam en toenaam benoemen. Het boek 'Mijn Verhaal' had De Mos beter door een journalist kunnen laten opschrijven, die dan een weerwoord had gehaald bij alle betrokkenen. Dat had zijn boek veel sterker gemaakt. 

Anouk Bakker studeert overigens af als jurist op aansprakelijkheid bij reputatieschade. Er is nu al veel belangstelling voor haar eindscriptie. Menig (ex) raadslid en (ex) wethouder is dan ook geinteresseerd. Bij Trust and Law in Bleiswijk is overigens Mr. Robbert Goossens een van de beste juristen die ik heb ontmoet. Bijzonder interessant hoe hij als voormalig schermkampioen van Nederland vaak het juridisch steekspel in de rechtszaal winnend afsluit. Journalisten zouden juist hem eens voor expertise moeten benaderen. 

Ook heb ik me verbaasd over een publikatie in een huis aan huis blad in Leidschendam-Voorburg en Rijswijk waarin men zegt dat de huis aan huis bladen zo’n groot bereik hebben. Lezers reageren daar volkomen terecht op door aan te geven dat de stickers voor ‘geen huis aan huis bladen’ in Leidschendam- Voorburg en Rijswijk op de voordeuren talrijk zijn. De bezorging is tevens belabberd. Mijn hondje plast er regelmatig op, omdat ze in de bosjes liggen en door de bezorgers zijn gedumpt.

Men baseert zich overigens met de euforie rondom huis aan huis bladen op een onderzoek, waaraan nota bene een management-lid van een uitgeverij van huis aan huis bladen aan heeft meegewerkt. Zeer bedenkelijk. Hij keurt dus zijn eigen vlees. Lezers prikken hier, getuige de eerste reacties, dan ook doorheen.

Ik vind dat in het media-landschap nog veel is te verbeteren. Zeker in lokaal opzicht. Maar laten we het met z’n allen journalistiek-waardig houden. Ook sturen media-mensen in Rijswijk brieven over elkaar naar de gemeenteraad. Helaas zit ik daar niet bij, want ik zou het uitprinten en inlijsten voor op de WC bij een moeilijke stoelgang. Wat een niveau…..

Juist gemeenten zijn gebaad bij een serieuze lokale journalistiek en is het belangrijk dat de publikaties van het College en de raadsverslaggeving de inwoners bereiken. Het liefst kritisch, onafhankelijk maar wel op feiten berust.

De lezersaantallen van Voorburgs & Rijswijks Dagblad en Dagblad070 zijn wederom toegenomen en zijn bizar hoog. Ook goed voor het lokale bedrijfsleven, gemeenten, verenigingen en maatschappelijke organisaties die met ons samenwerken. Hier werken we iedere dag hard voor. Zeven dagen per week brengen we het lokale nieuws, waarin feiten belangrijk zijn. Zeker met zo'n groot bereik.

De Nederlandse Vereniging van Gemeenten (VNG) heeft niets voor niets in een uitvoerig statement aangegeven dat het belang van serieuze lokale journalistiek groot is. Daar heeft de VNG, waaraan gemeenten zich conformeren, volkomen gelijk in. In januari bestaan we acht jaar. Ik ben er trots op. Met complimenten aan uitgever Rene Dons en andere collega's als Mike Boeschoten van Zoetermeers Dagblad. Serieuze online journalistiek is een levenswijze en niet zomaar weer even een nieuwswebsite in de lucht gooien of houden. 

Bart Bakker is journalist en media-adviseur van Voorburgs- Rijswijks Dagblad en Dagblad070.