Bedankt voor alles

6 February 2023, 06:11 uur
Columns
mainImage

Geen hond die het toch ooit betaalde, de hondenbelasting? Zelfs als er al een controleur aan de deur kwam en er ‘woef’ te horen was betaalde je die niet. ‘Nee, dat is Skippy. Ze logeert hier een nachtje. Goedemiddag.’

Er was dus ook geen hond echt blij toen deze belasting werd afgeschaft. Nou ja, een paar brave burgers misschien. Met Golden Retrievers. En de controleur. Eindelijk van zijn hondenbaan verlost. Maar verder niemand. Hoe vanzelfsprekend het opkomen voor gelijke rechten en plichten voor honden en katten in deze tijd ook is. Absoluut geen reden voor een groot feest. En al helemaal geen aanleiding voor een openbare ruzie tussen politici. Zeker niet vijf jaar na de afschaffing. Zou je denken.

Maar dan ken je de Rijswijkse politicus nog niet. Na werkelijk elk nieuwsbericht over een resultaat van een politieke partij, reageert er wel iemand van een andere club om te claimen dat het eigenlijk zijn of haar verdienste was. En zo werd ook de discussie na een claim van Beter voor Rijswijk over het afschaffen van de hondenbelasting weer een echte beestenboel. Op de Partij voor de Dieren na, bleef eigenlijk niemand stil.

Rijswijks-Belang, VVD, Beter voor Rijswijk en de PVDA claimden op Facebook allemaal nog maar eens het megasucces van de afschaffing in 2018. Dit als Rijswijkse burger zien gebeuren is als het passeren van een ongeluk. Je wilt het niet zien, maar kijkt er toch naar. Je vindt het vooral erg sneu voor de betrokkenen. En sommigen maken er een foto van. Ook sneu.

Geen politicus kan in z’n eentje natuurlijk de wereld veranderen. Als er wat moois door onze politici wordt bereikt, dan doen ze dat samen. Altijd met een meerderheid. Zo werkt de democratie nou eenmaal. Dus allemaal bedankt voor alles. Allemaal bedankt voor het afschaffen van de hondenbelasting. Maar zeker ook voor die financiële tegenvaller van bijna 7 miljoen euro voor de verbouwing van jullie nieuwe werkplek. Ook namens Skippy, de hond van de buren.