Rijswijks Dagblad | Angst en uw wattenstaafje, rietje of ballon of ander plastic afval

Angst en uw wattenstaafje, rietje of ballon of ander plastic afval

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Afgelopen week werd er een reuzenhaai dood aangetroffen. Ver hier vandaan. Dat wel maar hij had de volgende hoeveelheid plastic ingeslikt: 115 plastic bekertjes, 25 plastic zakken, plastic flessen, twee slippers en een zak met ruim duizend stukjes koord. Aldus onder andere de Guardian.

Veel dieren overlijden zonder dat ze er zelf iets aan kunnen doen.  Zij overlijden door de klimaatverandering zoals de dolfijnen die gestrand zijn in Nieuw Zeeland. Of ze raken gewoon in de knoop door het plastic in de Amsterdamse gracht, zoals de meeuw.

Je kunt natuurlijk beweren dat het allemaal angstdenken is. Of je kunt beweren dat de foto’s gefotoshopt zijn. Dat kan. Recent is bij een groot aantal mensen microstukjes plastic in de poep gevonden. De medici weten nog niet wat dat betekent maar vast staat dus nu dat plastic in ook in onze eigen voedselketen zit.

Natuurlijk kun je dan zeggen dat wij er hier in Rijswijk helemaal niets aan kunnen doen. Of dat wij in Nederland er niets aan kunnen doen ‘als wij het alleen doen dan helpt dat niks.’Ja, dat kun je denken. Maar laat ik nou van het soort zijn dat denkt ‘een betere wereld begint bij mijzelf.’  Ik denk ‘het zal toch niet míjn rietje zijn geweest dat uit de neus van de schildpad moet worden getrokken? Het zal toch niet míjn petflesje, mijn ballon, mijn plastic zijn waardoor een beest het niet overleefd?’

Volgens mij ben ik een vooruitgangsdenker die het goede uit het verleden wil houden. Bijvoorbeeld een gezond leefklimaat, voor iedereen. En ik ben bang dat als ik er niks aan doe, dat er dan voor mijn kinderen weinig overblijft.

Dus plaatselijke politiek: hup, aan de klimaatmaatregelen. Desnoods alleen in Rijswijk. Dat kan mij niet ver genoeg gaan en ja, dat gaat wat kosten. Voor iedereen.

https://www.nationalgeographic.nl/stop-met-plastic/2018/11/dode-potvis-aangespoeld-met-zes-kilo-plastic-maag

Lees ook: https://www.scientias.nl/een-stukje-plastic-kan-schildpad-al-fataal-worden/


Foto: Digitaal Dagblad