Alcoholvrije bemoeienissen

21 August 2019, 14:03 uur
Columns
mainImage

Veel mensen herinneren zich nog de legendarische oudejaarsconference van Youp van 't Hek uit 1989. Een theatervoorstelling die in één klap de ondergang van een van de eerste alcoholvrije biertjes in Nederland betekende. En dat alleen door de volgende tekst:

“Buckler, dat kent u toch wel? Dat is dat gereformeerde bier. Buckler-drinkers, daar heb ik een hekel aan. Van die lullen van een jaar of 40 die naast je in het café staan met hun autosleutels. Rot eens op, jongen, ik sta hier een beetje bezopen te worden. Ga weg gek! Ga in de kerk zuipen, idioot. Zuip dan niet!”

Ik viel destijds van de bank van het lachen, maar had niet verwacht dat de kracht van zijn humor zo groot kon zijn. Want door deze ene sketch van Youp kelderde de verkoop en werd het merk Buckler (Heineken) al vrij snel uit de Nederlandse schappen gehaald en is sindsdien alleen nog maar in het buitenland te koop.

Misschien waren wij er in 1989 nog niet klaar voor, maar inmiddels trekken bierdrinkers steeds vaker een alcoholvrij biertje open. Het ouderwetse pils is natuurlijk nog het meest gedronken biertje, maar verwacht wordt dat alcoholvrij bier uiteindelijk de markt zal domineren. Zo is de verkoop van alcoholvrij bier sinds vorig jaar met dertig procent gestegen. Sterker nog, één op de twintig biertjes is inmiddels alcoholvrij. Rijswijkse horecaondernemer Ton Voets bevestigt deze tendens.

Dit is natuurlijk een goede ontwikkeling, zowel op gebied van gezondheid als verkeersveiligheid, maar aan mij is het niet besteed. Hoezeer ik mijn best ook doe, het lukt mij niet om mijn smaakpapillen ervan te overtuigen dat alcoholvrij bier lekker is. Als ik heel eerlijk ben vind ik ze eigenlijk allemaal even laf, maar dat zal waarschijnlijk door het gebrek aan alcohol komen. Daarnaast ben ik ook niet echt het type mens dat besluit naar een café te gaan om daar gezellig krampende maagzuur te krijgen van een paar glazen Ginger Ale.
Nee, voor mij is een alcoholvrij biertje net zoiets als een humorvrije grap, of logicavrij beleid.

Over logicavrij beleid gesproken, wist u dat er naast de veelbesproken ‘Klimaattafels’ ook ‘Preventietafels’ bestonden? Dit is een overlegorgaan waar onze overheid recentelijk een ‘Preventieakkoord’ in elkaar heeft geknutseld. Een enorm betuttelend akkoord dat bijna net zover van de realiteit staat als sommige uitkomsten van de klimaattafels. Dit betuttelakkoord staat vol hemeltergende maatregelen, want zo het klimaatakkoord dicteert dat we van het gas af moeten, zo wappert het preventieakkoord met een belerende vinger dat iedereen van sigaretten af moet, alcohol door de gootsteen moeten spoelen, buigen voor patatverboden en oppassen voor de frikadellenpolitie.
Nu is er natuurlijk niets mis met mensen goede gezondheid te wensen of desnoods enige voorlichting te geven, echter met dit akkoord wil de overheid steeds meer bepalen wat u met u lichaam doet. Alsof u en ik niet in staat zouden zijn om zelf beslissingen te nemen en keuzes te maken, of deze nou verstandig zijn of niet. Er wordt zelfs gesproken over ‘vergaande prijsmaatregelen’ en ’harde ingrepen’. Hiermee lijkt het vertrouwen van de overheid in uw vermogen om zelfstandig na te denken tot nul gereduceerd te zijn. Als ik geen jeuk kreeg van alcoholvrij bier, dan krijg ik het wel van deze betutteling. Want hoe kan je ooit volwassen worden als de overheid je blijft bemoederen?
Alcoholvrij is prima, maar dan uit eigen beweging, zonder bemoeienissen vanuit de overheid. Proost!