Rijswijks Dagblad | Onrust over kosten renovatie Binnenhof

Onrust over kosten renovatie Binnenhof

mainImage

De Tweede Kamer is uiterst verontrust over mogelijk hogere kosten voor de renovatie van het Binnenhof. Regeringspartijen en oppositie vrezen dat het ,,gierend uit de klauwen loopt''.

VVD'er Jan Middendorp en andere Kamerleden eisen heel snel duidelijkheid. PVV'er Alexander Kops verwacht een ''groot drama''.

De Kamer benadrukt dat eerder is afgesproken dat de verbouwing sober en doelmatig moet zijn. Het gaat immers eigenlijk om ''groot onderhoud'', aldus SP'er Sandra Beckerman.

Verantwoordelijk staatssecretaris Raymond Knops meldde onlangs rekening te houden met hogere kosten voor de renovatie. Doordat het goed gaat in de bouwsector, wordt alles duurder. Voor de renovatie, die over anderhalf jaar moet beginnen, is bijna een half miljard euro begroot.

Ook is nog onduidelijk hoe hoog de extra kosten zijn voor de gebruikers, die ruim vijf jaar elders moeten werken. In media wordt gesproken over ruim 70 miljoen.

Knops wilde daar donderdag niets over zeggen. Hij zei dat de gesprekken nog gaande zijn en dat hij de Kamer informeert als die zijn afgerond: ,,Dan wordt het een stuk helderder.''

De bewindsman erkende wel dat het hele proces rond de verbouwing strakker gestuurd had kunnen worden. ,,Als ik terugkijk hoe dat de afgelopen periode is gegaan, dan zit daar wel ruimte voor verbetering.'' Ook is de Kamer niet steeds op tijd geïnformeerd.

Daarnaast kwam de Tweede Kamer met aanvullende eisen, wat tot enige vertraging bij de voorbereiding heeft gezorgd. ,,We zijn iets minder verder dan gehoopt'', aldus Knops. Maar volgens hem staan planning en project niet onder druk.


Door: ANP | Foto: Wikipedia