De gemeente Den Haag wil de komende jaren grote stappen zetten om de uitstoot van CO2 te verminderen. Eén van de manieren om eenvoudig energie te besparen is om de Centrale Verwarming (CV) ‘waterzijdig in te regelen’. Dit leidt tot een besparing tot wel 20%. Omdat de gemeente het belangrijk vindt dat zoveel mogelijk installateurs het waterzijdig inregelen kunnen aanbieden en op de hoogte zijn van subsidieregelingen waar zij hun klanten op kunnen wijzen, kregen ze de afgelopen week in het bijzijn van wethouder Liesbeth van Tongeren (Duurzaamheid en Energietransitie) een gratis training op het ROC Mondriaan.
Van Tongeren: “Waterzijdig inregelen is een goed voorbeeld van laaghangend fruit in de energietransitie: het is een relatief kleine investering die snel terugverdiend is. Goed voor het klimaat en voor de portemonnee.”
Bij het waterzijdig inregelen krijgen alle radiatoren speciale kranen en wordt de temperatuur van de ketel teruggezet van 90 naar 70 graden. Omdat het warme water hierdoor beter verdeeld wordt over het huis neemt het comfort toe, ondanks de lagere temperatuur. Daarnaast ruist het water minder in de leidingen en neemt de levensduur van de ketel toe. De kosten voor het inregelen worden gemiddeld in 2 tot 3 jaar terugverdiend. Ook zijn woningen met 70 graden klaar om in de toekomst aangesloten te worden op een warmtenet of een (hybride)warmtepomp.
Naast de training voor installateurs stimuleert de gemeente via de Hou van je Huiswinkels en de website www.hvjh.nl het waterzijdig inregelen van CV ketels. Daarnaast komt er een lijst installateurs die het waterzijdig inregelen aanbieden. Installateurs kunnen zich voor deze lijst aanmelden via [email protected].