Wetenschapper raadt gebruik voetgangersapp af

6 December 2019, 11:27 uur
Algemeen
mainImage
Burgemeester, wethouder en juffen en meesters lijken goed overweg te kunnen met de app. Maar is het ook zo voor ouderen?

De vlag hing afgelopen woensdag nog net niet uit op het stadhuis, maar toch was de vreugde groot. Immers, die dag werd in Rijswijk de CrossWalk app gelanceerd, een app die (kwetsbare) voetgangers helpt om veiliger over te steken. Het gaat om een pilot waarbij voetgangers op twee kruispunten in de stad langer groen licht krijgen, zodat zij voldoende tijd hebben om veilig de overkant te bereiken. Nog dezelfde avond werd het initiatief van de gemeente door een gerespecteerde wetenschapper al de grond ingeboord.

Dap (Lambertus) Hartmann (60) was afgelopen woensdag één van de sprekers tijdens het Stadscongres Smart City in Rijswijk. Uitgerekend die ochtend startte de gemeente met de CrossWalk pilot. Astronoom en publicist Hartmann, associate professor aan de TU Delft en woonachtig op het vroegere Ypenburg, moet nog overtuigd worden van de voordelen van de app. ,, Wat hebben ouderen die moeite hebben met het appen aan dit apparaat”, vroeg Hartmann zich af. ,,Wat hebben ouderen die met een rollator lopen en die niet op tijd hun telefoon uit hun tas krijgen aan deze uitvinding?”  Wat Hartmann betreft komen de klaar-overs weer terug in het stadsbeeld, maar hij realiseert zich maar al te goed dat de kans dat deze verkeersbrigadiers terugkomen miniem is. “Je zou een automatisch systeem moeten ontwikkelen waardoor de verkeerslichten niet te kort, maar ook niet te lang op groen gaan staan. Zolang dat niet het geval is adviseer ik de app niet te gebruiken”,  aldus de geboren Utrechter.

Teleurgesteld
Martin de Vries van Dynniq, het high-tech en innovatief bedrijf uit Amersfoort dat internationaal geïntegreerde mobiliteits- en energieoplossingen biedt,  zat ook in de zaal toen Hartmann zijn presentatie hield en is teleurgesteld over zijn opmerkingen. De Vries: ,,Hartmann weet niet hoe de app werkt, verder vind ik het teleurstellend dat hij iets vindt van senioren die de app gebruiken, terwijl hij daar niet met hen over gesproken heeft.” Op zich vindt De Vries de uitgangspunten van Hartmann voor innovatie helemaal goed. “Alleen, de CrossWalk app is niet het resultaat van een universitaire start-up, maar een zeer praktische, productmatige uitwerking van een idee dat inpasbaar is in de huidige mogelijkheden van de verkeersregelapparatuur” aldus De Vries.

Investeringsniveau
De Vries, product manager smart en mobility bij Dynniq, erkent dat niet elke oudere een smartphone heeft. Maar hij vindt ook dat daar tegenover staat dat niets doen ook geen optie is.  De Vries: “De oplossing die Hartmann voorstelt, een soort AI (Artificial Intelligence) systeem dat het kruispunt waarneemt en daarop de aansturing daarvan bepaalt, is een heel goede gedachte. Maar het is ook een idee dat vraagt om een zeer hoog investeringsniveau. Zowel qua ontwikkeling als implementatie. CrossWalk is niet perfect, maar werkt wel en kan makkelijk opgeschaald worden. Er zijn immers veel en steeds meer ouderen met een smartphone.”

De Vries spreekt tegen dat CrossWalk bediend hoeft te worden, iets wat Harmann suggereerde. “Eenmaal geïnstalleerd werkt alles automatisch en kan de smartphone in broek- of jaszak verdwijnen. Als de smartphone wordt uit- en weer wordt aangezet, start deze automatisch. Je hoeft er echt niks mee te doen”, aldus De Vries.

Voor ouderen die alsnog moeite hebben met het installeren van de CrossWalk app biedt de gemeente Rijswijk de helpende hand. Overigens kunnen niet alleen ouderen van deze app gebruik maken, maar ook de leraar met een schoolklas.

Tekst en foto: Peter Petit