Rijswijks Dagblad | 'Welzijn Rijswijk maakt het leuk voor ouderen' 

'Welzijn Rijswijk maakt het leuk voor ouderen' 

mainImage

“Ik had de eer om donderdag een ochtendje mee te mogen rijden in de prachtige nieuwe bus van Welzijn Rijswijk”, vertelt René Marquard. Donderdag is de dag dat ouderen door medewerkers van Welzijn worden opgehaald om gezamenlijk te wandelen en koffie te drinken in buurtcentrum Stervoorde.

“Het is 9.30 uur en chauffeur Henk (Weidema) en vaste bijrijder André (Weerwag) zijn er klaar voor! Zij bereiden  zich goed  voor en bellen een aantal mensen van de wandelclub van tevoren op. De tweede bus wordt bestuurd door Kees Slootweg en rond 9.50 uur vertrekt de bus want op tijd bij de mensen aanwezig zijn is van groot belang. De rit gaat als eerste langs de heer Hulzen, een 88 jaar oud militair en ik raak in een geanimeerd gesprek met deze meneer die herinneringen ophaalt vanuit zijn geboorteplaats Rotterdam en later over zijn tweede wereldoorlog periode in Amersfoort. Opeens roept hij: 'Zijn de dames er vandaag ook bij' en beiden kijken wij elkaar glimlachend aan. Mevrouw Blonk is er vandaag niet bij, zij is 92 en wandelt normaliter ook graag mee maar voelt zich niet goed genoeg.”

Liefdevol
“André vraagt aan de deur heel zorgzaam: 'Gaat het wel met U, mevrouw Blonk? Op dan naar mevrouw de Winter die ook weer op liefdevolle wijze wordt ondersteund door André. De grapjes in de bus met deze mevrouw zorgen ervoor dat er even flink wordt gelachen. 'U bent er, maar het wil maar geen winter worden'. Op naar mevrouw Itsch, die nog redelijk  goed ter been is, en ik bemerk dat zij duidelijk zin heeft in de wekelijkse wandeling. Eerst koffie met elkaar drinken bij binnenkomst in Stervoorde en ineens waan ik mij in een soort grote huiskamer vol gezelligheid!! Zo simpel en zo belangrijk denk ik dan....”

Glimlach
“Tijd voor de wandeling en daar liep een ieder op zijn of haar eigen tempo. Zij worden goed in de gaten gehouden door de coördinator van de wandelclub, Margriet Jong, en natuurlijk door Henk en André. Ik kom ook in gesprek met de humorvolle heer Vroomans en bij hem zie ik een ondeugende glimlach. Hij weet op de juiste momenten heel gevat te zijn! Tenslotte nog een kopje koffie en  dan wordt er op wat lekkers getrakteerd door de jarige André Weerwag gevolgd door het 'Lang zal ze leven' door alle aanwezigen.”

Levensverhalen
“Ik hoor van de groep waarmee ik op stap ben geweest de levensverhalen en dat vind ik mooi, want eigenlijk zou iedereen zijn of haar eigen biografie over zijn of haar leven kunnen schrijven. Ieder met zijn of haar herinneringen, met hoogtepunten en dieptepunten. We gaan iedereen naar huis brengen en zie zonder te overdrijven louter tevreden gezichten. Hulde aan deze en al die andere vrijwilligers van Welzijn Rijswijk! Fietsend naar huis zat ik nog na te genieten en ik begrijp nu de vrijwilligers die hiermee bezig zijn en het mooi vinden om voor die ander iets te kunnen doen.”