Rijswijks Dagblad | VVD Rijswijk:  "Schrap Ooievaarspas” 

VVD Rijswijk:  "Schrap Ooievaarspas” 

mainImage

VVD Rijswijk wil af van de Ooievaarspas. Deze pas is bedoeld als extraatje voor mensen met een laag inkomen, en geeft korting op allerlei activiteiten op het gebied van cultuur en sport. Als het aan fractievoorzitter Coen Sleddering van de VVD ligt, schrapt Rijswijk de deelname aan dit extraatje, hetgeen volgens hem structureel een bedrag van 215.000 euro op kan leveren. Volgens de liberaal is de Ooievaarspas tenslotte een voorbeeld van een stapeling van regelingen bij één doelgroep.

Sleddering wees er tijdens de begrotingsbehandeling donderdagavond op dat ook enkele Rijswijkse sportverenigingen van deze pas af willen. De VVD kon op weinig steun van de overige partijen in de raad rekenen. Zo vindt D66 woordvoerder Martine Koopman  de Ooievaarspas juist zeer geschikt voor de ontwikkeling van de Rijswijkse jeugd en kwam zij zelfs met de suggestie de naam van de pas te veranderen in Olifantenpas, naar het olifantje Hansken, geschilderd door Rembrandt van Rijn, dat staat voor het symbool van Rijswijk.

Fractievoorzitter Andy Kooy van de PvdA vindt dat de discussie met betrekking tot de Ooievaarspas niet over de rug van de jeugd uitgevochten moet worden. Verantwoordelijk wethouder Larissa Bentvelzen (Beter voor Rijswijk) wacht eerst het resultaat af van een armoedeonderzoek dat in Rijswijk wordt gehouden voordat ze een besluit met betrekking tot het eventueel afschaffen van de Ooievaarspas in Rijswijk neemt. De uitslag van dit onderzoek verwacht Bentvelzen in het eerste kwartaal van het volgend jaar.