Vragen BvR overlast huisvesting Stichting Amal

28 January 2020, 14:26 uur
Algemeen , Politiek
mainImage
Ger Kruger

Beter voor Rijswijk zegt door verschillende omwonenden aangesproken te zijn over de huisvesting en leefbaarheid rondom de stichting Amal. “Omwonenden zijn al meerdere keren aangesproken door bezoekers van buiten de wijk met de vraag “waar bevindt de moskee zich”. Daarnaast is er sprake van een enorme toename van de parkeerdruk, vooral op vrijdag omdat er dan vele bezoekers van buiten Rijswijk komen. De straat staat dan vol met dubbel geparkeerde auto’s. Bewoners zelf kunnen de auto niet meer kwijt. “

De Stichting Amal heeft het voormalige pand van een kinderopvang gekocht van Rijswijk Wonen. “Daarbij werd aan de gemeenteraad medegedeeld dat de gebedsruimte, dat ongeveer de helft van de beschikbare ruimte inneemt, uitsluitend zou worden benut voor de gebruikers van het pand en direct omwonenden waardoor er geen overlast wordt verwacht.

Namens Ger Kruger (foto) en Arno van den Berg wil Beter voor Rijswijk naar aanleiding van bovenstaande, het college de volgende vragen stellen:

Vraag: Er is een gebedsruimte in dit gebouw, is dat hetzelfde als een moskee? Zo nee, wat maakt het verschil?

Recentelijk heeft het College medegedeeld dat er op het Ravensteinplein geen toestemming word gegeven voor een ruimte voor religieuze genootschap, dit omdat het in strijd is met het vigerende bestemmingsplan. Eerder moest in de Plaspoelpolder om dezelfde redenen een soort kerk dicht.

Vraag: Past de gebedsruimte/moskee in het woongedeelte in Steenvoorde dan wel in het bestemmingsplan? Zo nee, waarom is er dan een gebedsruimte/moskee, welke afspraken u heeft gemaakt en is er controle op naleving?

Er is parkeeroverlast in de directe omgeving, vooral op de vrijdagen. Vraag: Is het College voornemens om op deze tijden handhaving in te zetten en op te treden tegen fout, en dubbel parkeren? Zo nee, waarom niet?

Tijdens het offerfeest en de ramadan is er sprake van activiteiten tot dik na middernacht waar omwonenden overlast van ondervinden. Vraag: . Zijn er met de gemeente en Stichting Amal afspraken gemaakt om overlast te voorkomen? Zo nee, waarom niet?

Op 24 oktober 2017 heeft een omwonende aan het College een klacht ingezonden omtrent overlast in dit gebied. Het briefnummer is RA 17075. Vraag: Wat heeft u met deze brief gedaan? Zo ja, wat heeft u aan toezeggingen gedaan? Zo nee, waarom niet?