Rijswijks Dagblad | Vijf arrestaties in zaak Bas van Wijk
mainImage

Vijf arrestaties in zaak Bas van Wijk

Bas van Wijk
12 augustus 2020, 22:45 uur
Algemeen

De politie heeft woensdag vijf verdachten aangehouden voor de fatale schietpartij zaterdag bij een recreatieplas in Amsterdam die de 24-jarige Bas van Wijk het leven kostte. Het gaat om vijf Amsterdammers in de leeftijd van 18 tot 26 jaar oud.

De politie meldt dat twee verdachten (26 en 20) door arrestatieteams in Zandvoort zijn aangehouden. De andere drie (18, 19 en 20) zijn op verschillende plekken in Amsterdam opgepakt. De verdachten zitten in alle beperkingen. Dat betekent dat ze alleen contact met hun advocaat mogen hebben. "Er worden daarom ook geen verdere bijzonderheden over deze verdachten en/of de verdenkingen tegen hen gedeeld", aldus de politie, die nog steeds op zoek is naar getuigen.

Volgens de familie werd Van Wijk doodgeschoten toen hij wilde voorkomen dat een horloge van zijn vriend werd gestolen. "Bas ging afgelopen zaterdag met zijn vrienden op pad en kwam niet meer terug. Hij wilde voorkomen dat het horloge van zijn vriend werd gestolen en kreeg daarvoor een kogel in zijn bovenbeen en in zijn borst", liet de familie eerder op woensdag weten.

De dood van de uit Badhoevedorp afkomstige Van Wijk heeft tot grote verontwaardiging geleid. Vrijdag wordt er een stille tocht gehouden. Met de hashtag 'Gerechtigheid voor Bas' roepen twitteraars op om aanstaande zondag te komen demonstreren op de Dam in Amsterdam.

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft dinsdag haar medeleven getoond. "Alles wijst erop dat hij een onschuldig slachtoffer is, die de hoogste prijs heeft betaald voor zijn moed", liet ze weten. Ze gaf verder aan dat de gemeente Amsterdam openstaat "voor een passende herdenking voor Bas".


Foto: Gerechtigheidvoorbas#