Rijswijks Dagblad | Verpleegkundigen: gênante en schrijnende vertoning
mainImage

Verpleegkundigen: gênante en schrijnende vertoning

Een deel van de Kamer bleef woensdagavond tijdens de stemming over de salaris-motie voor zorgmedewerkers leeg
13 augustus 2020, 14:59 uur
Algemeen

Gênant en schrijnend. Zo noemt een woordvoerder van V&VN, de vereniging van verzorgenden en verpleegkundigen, de wijze waarop er woensdagavond in de Tweede Kamer is omgesprongen met een motie voor meer salaris voor werkenden in de zorg. Voor een hoofdelijke stemming in de Tweede Kamer, zoals die voor deze motie was gevraagd, moeten er minimaal 76 leden aanwezig zijn: de helft, plus een. Dat zogenoemde quorum was er echter niet doordat parlementariërs de Kamer verlieten.

V&VN is opnieuw teleurgesteld. "Zo blijven mensen uit de zorg vertrekken, terwijl er juist extra krachten nodig zijn. Ze missen waardering, zeggenschap en loopbaanperspectief. Zelfs de beloofde bonus is er nog niet. In Duitsland kregen ze drie maanden geleden al hun bonus. Maar hier is dat blijkbaar weer heel complex."

Na alle mooie woorden en het applaus aan het adres van de zorg blijven de daden uit, klaagt hij. Hij verwijst naar de eerdere woorden van V&VN-bestuurder Conny van Velden, die volgens hem nog volop gelden. "Het is nog steeds wachten op een concreet gebaar van waardering. En dat gebaar moet breder zijn dan een bonus alleen. Want de waardering, ook in salaris, van Nederlands zorghelden is over de hele linie bedroevend", stelde zij.

"We dachten even dat corona alles veranderd had. Dat iedereen doorhad welk belangrijk werk verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten doen. Maar we zijn helaas alweer terug in het oude normaal. Daarmee geeft de samenleving een verkeerd signaal af." Ze noemde de situatie "beschamend".


Door: ANP | Foto: ANP