Rijswijks Dagblad | 'Varkens snakken naar lucht ondanks nieuwe regels'
mainImage

'Varkens snakken naar lucht ondanks nieuwe regels'

13 augustus 2020, 13:35 uur
Algemeen

Varkens hebben nog steeds hittestress, ondanks nieuwe regelgeving voor veetransport bij extreme temperaturen, stelt Animal Rights. De dierenwelzijnsorganisatie bracht donderdag trieste beelden naar buiten van varkens in transportwagens die met opengesperde bekken snakken naar lucht. Volgens de organisatie zijn de beelden woensdag gemaakt bij varkensslachter Vion in Boxtel.

"Het is duidelijk dat het hitteprotocol in zijn huidige vorm niets doet voor de dieren. De grens van 35 graden waarboven veetransporten sinds dit jaar wettelijk moeten stoppen ligt voor varkens veel te hoog. Varkens hebben het bij 25 graden al extreem warm", zegt Erwin Vermeulen, campagneleider bij Animal Rights.

Op de beelden zijn vier vrachtwagens met oververhitte varkens te zien, die onder een afdak staan te wachten. Volgens Animal Rights stonden er ook vrachtwagens her en der op het industrieterrein te wachten in de blakend zon. Bij de overkapping waar chauffeurs kunnen wachten zijn ventilatoren aangebracht, bedoeld om de varkens te verkoelen. Maar bij de huidige hoge temperaturen hebben deze volgens Vermeulen geen zin.

De dierenactivist wil dat de grens voor veetransport omlaag gaat naar 25 graden. "Lastig voor de industrie, maar als je een wet maakt voor dierenwelzijn, moet het wel effectief zijn".

Vion laat weten dat het bedrijf bij warm weer aanvullende maatregelen neemt, naast de wettelijke regels. "Zo wordt er eerder begonnen met de productie, om 4 uur in plaats van 6 uur. De dieren hoeven dan niet op het heetst van de dag getransporteerd te worden. Ook sproeien we de grond nat om voor verkoeling te zorgen", aldus een woordvoerster. Daarbij worden er volgens haar 10 tot 20 procent minder dieren vervoerd met warm weer, zodat de dieren meer ruimte hebben.


Door: ANP | Foto: ANP