Rijswijks Dagblad | Uit de Rijswijkse Canon (1): Werken aan weg

Uit de Rijswijkse Canon (1): Werken aan weg

mainImage
Hooikar met reizigers bij de Hoornbrug

Rijswijk is van oudsher een verkeersknooppunt geweest. Al in de 14e eeuw werd de Hoornbrug gebouwd (toen nog van hout), waardoor de inwoners van Delft en omstreken via Rijswijk over land naar Den Haag konden reizen.

De belangrijke weg tussen Rijswijk en Den Haag had echter één groot nadeel: hij was alleen in de zomer begaanbaar. De rest van het jaar stond hij onder water, omdat het gebied tussen de beide plaatsen moerassig was.

En zelfs in het droge seizoen was het niet eenvoudig om Den Haag te bereiken. De weg was niet bestraat, dus hij zat permanent vol gaten. Voor dit probleem had de Graaf van Holland een handige oplossing bedacht. Om duurbetaalde werklui uit te sparen, moesten de inwoners van Rijswijk voortaan zelf zorg dragen voor de kwaliteit van de verbindingsweg.

Die afspraak werd niet altijd nagekomen.

In 1394 trouwde hertog Albrecht van Beieren met Margaretha van Kleef. Na de huwelijksvoltrekking reisde hij naar het Binnenhof, waar hij zijn nieuwe vrouw zou opwachten. Niet veel later vertrokken Margaretha en haar gasten op hun paarden naar Den Haag. Toen de stoet bij Rijswijk aankwam, werd duidelijk dat de inwoners de weg volledig hadden laten verslonzen. De straat zat zo vol met gaten, dat de hooggeplaatste feestgangers gedwongen werden te stoppen. De dorpelingen moesten razendsnel aan het werk om de weg op te vullen met mest en stro. Pas na de spoedklus kon Margaretha naar haar bruidegom toe reizen.

Het was overigens niet raar dat de Rijswijkers geen tijd of zin hadden om de gaten te dichten. Naast het verzorgen van de weg waren ze ook nog verplicht hooi te leveren voor de paarden van de Graaf. Hier werd flink over gemord. Na verloop van tijd zette de Graaf de verplichte arbeid om in een geldelijke bijdrage.

Tot opluchting van de inwoners van Rijswijk werd de belangrijke route naar Den Haag in 1670 als één van de eerste wegen van Nederland bestraat. Gebruikers van de weg moesten nu tol betalen voor de bekostiging van het onderhoud. In 1907 werd de straatnaam officieel vastgelegd als Rijswijkse weg.

Lizette de Koning

Bron: Verhalen van Rijswijk, De canon door Lizette de Koning, uitgegeven door de Stichting Rijswijkse Historische projecten. Verkrijgbaar bij Gemeente Rijswijk en Museum Rijswijk.