Rijswijks Dagblad | Turkse studenten geweigerd voor UK visums

Turkse studenten geweigerd voor UK visums

mainImage
Genderneutraal paspoort via rechter

Turkse studenten uiten hun frustratie over structurele weigeringen van hun visumaanvragen voor het Verenigd Koninkrijk. Het is een dermate groot probleem aan het worden dat vele studenten hun plannen hebben moeten uitstellen of ronduit stopzetten.  
 
Studeren in Engeland
Engeland is het op één na populairste land om te studeren voor buitenlandse studenten, achter Amerika. Voor Turkse studenten is het zelfs het populairste land. Jaarlijks vragen honderden Turkse studenten een studievisum aan om in het Verenigd Koninkrijk te kunnen studeren. In het studiejaar 2017-2018 was er nog een groei van 73% ten opzichte van het vorige jaar. Deze studenten zien in Engeland mogelijkheden die in het eigen land moeilijker te verwezenlijken zijn. Echter, nu blijkt dat vele van deze studenten niet met hun plannen kunnen doorgaan, nog voordat ze voet in Engeland hebben gezet. Meer en meer Turkse studenten worden geweigerd bij hun visumaanvraag wat tot grote teleurstelling leidt bij deze groep jongeren.
 
“Niet bonafide”
Ook bedrijven die gespecialiseerd zijn in het verkrijgen van studentenvisums krijgen het steeds vaker niet voor elkaar. De voornaamste probleem waar ze tegenaan lopen is dat de studenten niet als ‘bonafide’ overkomen. Dit heeft betrekking tot hun financiële, academische en familie banden. Als deze niet voldoende kunnen worden ondersteund zal het visum worden afgekeurd. Volgens een woordvoerder van de Engelse overheid blijft het land open voor ‘eerlijke’ studenten. De overheid wijst op het feit dat visumaanvragen voor buitenlandse studenten op het hoogste niveau in jaren zijn.
 
‘Geen geldige reden’
Alternatief is één zo’n bedrijf dat studentenvisums regelt voor buitenlandse studenten die in Engeland willen studeren. In een reactie op het bericht van de overheid merken zij op dat hun aanmeldingsvereisten al van een zeer hoge standaard zijn. De studenten waar zij mee samenwerken worden vooraf door hen gekeurd voordat de visum aanvraag zelfs wordt ingediend. Ook zij zijn verbaasd over het aantal afwijzingen van Turkse aanvragen, waar zij vaak “geen geldige reden” voor zien.
 
Engeland naar Turkije een stuk makkelijker
Dit is extra zuur voor Turkije omdat reizen van Europa naar Turkije vaak een bijzonder eenvoudige procedure is. Met het visum Turkije dat online te verkrijgen is kan iedere reiziger uit Engeland, maar ook uit landen als Nederland en België, wanneer ze maar willen op reis naar Turkije. Hoewel Turkije geen deel uitmaakt van het Verdrag van Schengen is het een zeer populaire vakantiebestemming onder Europese vakantiegangers. De voorwaarden om het land binnen te komen zijn vergeleken met andere landen laag, en het komt dan ook zeer zelden voor dat deze aanvragen worden afgekeurd. Het omgekeerde blijkt dus een stuk lastiger. Turkse studenten hebben nog wel de mogelijkheid om visums bij andere landen aan te vragen en daar te studeren, maar Engeland blijft verreweg de populairste bestemming voor Turkse studenten om te studeren. Deze tegenslagen leiden dan ook tot grote teleurstellingen.
 


Foto: Digitaal Dagblad