Steeds meer conflicten tussen Nederlanders

14 June 2019, 15:53 uur
Algemeen
mainImage
pixabay

Uit cijfers van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en uit de Veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat Nederlanders zich steeds meer aan elkaar ergeren. Het aantal burenruzies neemt snel toe. Waren er eerst dertienduizend meldingen bij buurtbemiddelingsorganisaties, in 2017 steeg dit naar wel vijftienduizend meldingen. Dit is een behoorlijke stijging. Ongeveer een op de drie Nederlanders geeft aan met regelmaat overlast door anderen te ervaren, met name door buurtbewoners. Vijf procent van de Nederlanders geeft zelfs aan vaak overlast van zijn buren te hebben.
 
Deze conflicten komen zowel in dorpen als in steden voor en zijn dus niet plaatsafhankelijk. Ze kunnen over van allerlei onderwerpen gaan: van rookoverlast door een barbecue tot geluidsoverlast omdat de buurvrouw een feestje geeft. Van de nieuwe schutting van de buurman tot spelende kinderen die door buurtbewoners niet altijd even gewaardeerd worden. Mogelijk hebben de toenemende ergernissen ook te maken met individualisering. Nederlanders leven steeds meer in een eigen bubbel en men heeft elkaar minder nodig.

Conflict oplossen
Het is geen goed signaal dat het aantal burenruzies toeneemt. De beste manier om van de burenruzie af te komen is door het met de buurtbewoner(s) eens te worden of door een middenweg te vinden. Helaas, gewoon praten lost niet altijd wat op. Gemeenten pikken het signaal van een toenemend aantal burenruzies gelukkig ook op en proberen een oplossing aan te bieden. Zo'n driekwart van de Nederlandse gemeenten biedt inmiddels buurtbemiddeling aan, een goedkope en doeltreffende manier om je conflict op te lossen. Toch kunnen ook deze buurtbemiddelaars, vaak getrainde vrijwilligers, het probleem niet altijd verhelpen. In drie van de tien gevallen blijft de onenigheid ondanks de bemiddeling bestaan. Om toch tot een oplossing te komen, doet men dan een beroep op rechtsbijstand. Uit cijfers van Stichting Achmea Rechtsbijstand blijkt dat het aantal burenruzies waarbij rechtsbijstand gevraagd wordt, toeneemt.

Rechtsbijstandverzekering nodig
Rechtshulp is niet goedkoop. Het is daarom fijn om een rechtsbijstandverzekering te hebben wanneer je op gespannen voet staat met de buren. Is er al een burenruzie en heb je geen rechtsbijstandverzekering, dan is het goed om te weten dat je geen rechtsbijstandverzekering kunt afsluiten voor lopende conflicten. Het is daarom altijd belangrijk om uit voorzorg een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Is rechtsbijstand verzekerd, dan kan de verzekeraar juridische hulp bieden. Kijk bij het  kiezen van een rechtsbijstandverzekeringgoed of burenruzies wel inbegrepen zijn in de verzekering, want er zijn verschillende modules te kiezen.