Rob van den Broeke: directeur Rijswijk Wonen

9 March 2020, 15:54 uur
Algemeen , Bouw & Wonen
mainImage

Sinds september 2019 is Rob van den Broeke directeur-bestuurder van Woningcorporatie Rijswijk Wonen. Hij nam het stokje over van een interim bestuurder Kees Karsten.
 
Van den Broeke (51) is altijd al actief geweest op het gebied van volkshuisvesting en heeft daarmee een berg aan kennis en ervaring meegenomen. Buiten zijn werk is hij fanatiek badmintonner, een sport die hij in competitieverband beoefent. Dit competitiegevoel neemt hij ook mee naar kantoor. “Je werk goed vervullen is vergelijkbaar met het beoefenen van sport, het vereist ook passie”, aldus Van den Broeke. 
 
Rijswijk Wonen heeft een turbulente tijd achter de rug. Er waren de afgelopen jaren veel wisselingen bij het management en het bestuur, iets wat de bedrijfsvoering weinig goed heeft gedaan. Van den Broeke: "Dit is zeker ook voelbaar geweest voor de klant." Toen hij het stokje overnam van Karsten heeft hij de ingezette koers voortgezet en is er een streep gezet onder het verleden. "De corporatie zit in een fase waar veel te winnen valt en we voor de klant weer zichtbaar de goede dingen doen. Zo staan er veel vernieuwingen en investeringen op stapel."
 
Ontwikkelingen 
"Vanaf 2010 werd er niets meer gebouwd of ontwikkeld en was Rijswijk Wonen voor de klanten en de samenleving minder zichtbaar. Dat beleid is nu van tafel. Er wordt inmiddels weer volop gebouwd om aan de groeiende woningvraag te kunnen voldoen. Een voorbeeld hiervan is Rijswijk Buiten waar onlangs 50 ‘nul op de meter’ woningen zijn gebouwd. Maar ook worden er straks op de Benedictuslocatie aan de Generaal Spoorlaan bijna honderd seniorenwoningen gebouwd – goed nieuws voor de senior, en goed nieuws voor de starter omdat elders in Rijswijk schaarse sociale huurwoningen vrij komen. De vraag naar dergelijke woningen is erg groot en zal gezien de vergrijzing waarschijnlijk alleen maar toenemen." Wat Van den Broeke betreft zouden er in de toekomst zodoende nog een stuk meer van dergelijke woningen gebouwd mogen worden.

Maar ook denkt hij na over woningen voor speciale doelgroepen, zoals mensen met beperkingen waarvoor kleinschalige en beschermde woonvormen voor gebouwd zouden kunnen worden. Hij zoekt hierin de combinatie met zorgpartijen. Zijn maatschappelijke betrokkenheid komt tijdens het interview duidelijk naar boven. Het ontwikkelen van projecten is sowieso een portefeuille waar Van den Broeke warm voor loopt. Bij ontwikkelingen kijkt hij goed naar de dynamiek van een wijk, voor hem een voorwaarde om tot een goed en wenselijk resultaat te komen. Van den Boeke hoopt mee te kunnen werken aan het ontwikkelen van een levensloop geschikt aanbod van woningen in Rijswijk.
 
Energietransitie
De voorgenomen energietransitie is voor Rijswijk Wonen een majeur punt. Vooral waar het de kosten betreft geeft dit nog aardig wat kopzorgen. Van den Broeke geeft aan dat om een flat uit de jaren vijftig van het gas af te halen er diep in de buidel getast moet worden. Zo’n aanpassing kost gemiddeld 100.000 euro per flat. Iets wat met geleend geld voor grote woningbouwcorporaties haalbaar is, maar voor particuliere verhuurders of woningeigenaren vaak onhaalbare kaart blijkt.
 
De plannen om restwarmte vanuit het Rotterdams havengebied te gebruiken voor het verwarmen van Rijswijkse woningen biedt veel voordelen en is zeker kansrijk, maar herbergt nog veel onduidelijkheid, met name waar het de kostenverdeling betreft. Rijswijk Wonen staat positief tegenover het benutten van de restwarmte en kan een groot deel van de woningen op het  warmtenet aansluiten. De corporatie is echter niet de partij die in de pijpleiding zelf investeert, en dus zullen er goede afspraken moeten maken over aansluitingskosten en het tarief van de levering van warmte." 
 
"Door alle investeringen in nieuwbouwprojecten en in de energietransitie doet de corporatie en groot beroep op de reserves; daarmee laten we zien dat we verantwoordelijkheid nemen en investeren. Dat is goed voor Rijswijk, goed voor milieu, goed voor de klant. Er is sprake van beweging en vooruitgang, dat was nodig, maar kost ook geld."

Klantvriendelijkheid 
Een andere prioriteit van Van den Broeke is de binding met de huurders versterken. Er wordt gewerkt aan een meer persoonlijke benadering, iets waar het in het verleden nog wel eens aan ontbrak. 
"Voorbeelden hiervan zijn portiekgesprekken, huisbezoeken, weer het eerste aanspreekpunt zijn voor herstelwerkzaamheden en het verruimen van de kantoortijden. Maar ook experimenteert Rijswijk Wonen, in samenwerking met Vidomes en zorgpartijen, met een zogenoemde flat-coach. Deze op locatie aanwezige coach heeft oog voor huurders die extra aandacht behoeven, denk hierbij bijvoorbeeld aan dementerende ouderen die wat begeleiding nodig hebben."
 
Maar naast het verbeteren van de band met huurders, steekt Van den Broeke ook extra tijd en aandacht in het onderhouden van goede banden met het lokale bestuur. Een goede verstandhouding is van essentieel belang voor alle partijen.  
 
Van den Broeke sluit het interview af met de mooie uitspraak dat Rijswijk Wonen de kleur op de wangen aan het terugwinnen is.