Ook 'Lief en Leed straten' in Den Haag

20 February 2019, 16:56 uur
Algemeen
mainImage

Meer dan 200.000 Hagenaars voelen zich regelmatig eenzaam. In het Haagse coalitieakkoord is de bestrijding van eenzaamheid een prioriteit en er worden miljoenen voor vrijgemaakt. Vandaag in café van Beek, gelegen aan de Turfmarkt, werd de start aangekondigd van de pilot ‘Lief en Leed straten’ door wethouder Kavita Parbhudayal. Veel mensen zijn hierover enthousiast. De straten zijn een groot succes in Rotterdam, maar komen dus ook in Den Haag en Scheveningen.

Eind 2017 nam de gemeenteraad een voorstel van oud-raadslid Lex Kraft van Ermel aan om lief-en-leed-straten te introduceren in Haag, zoals momenteel al in Rotterdam gebeurt. In deze straten proberen bewoners – op vrijwillige basis – het onderlinge contact in de straat te verbeteren. Doordat buren elkaar helpen, wordt de onderlinge betrokkenheid vergroot en kunnen mensen langer thuis blijven wonen. Zij kunnen bijvoorbeeld elkaar bezoeken of voor elkaar koken. Volgens Roopram is dit een goede manier om eenzaamheid te bestrijden. In 2019 zullen er 200 lief & leed-straatjes zijn stelt het stadsbestuur, waarmee ca. 5.000 huishoudens bereikt worden.

Hart voor Den Haag/Groep de Mos wil méér stappen zetten bij het actief bestrijden van eenzaamheid, zeker omdat Den Haag dé seniorvriendelijke stad van Europa wil zijn. Daarom wil Janice Roopram het debat aangaan over het Haagse actieplan en de bijbehorende campagne eenzaamheid. Raadslid Janice Roopram: “Ik heb nog een aantal wensen en vragen. Hoe gaat het college eenzaamheid achter de voordeur (laten) signalen, zeker als mensen bijna de deur niet uit (kunnen) komen? Daarnaast lees ik niets over de inzet van huisdieren in de plannen. Terwijl een huisdier eenzaamheid kan verdrijven en de zorg voor een dier geeft ook energie!”

Ook vraagt Roopram zich af waarom het college kiest voor de stadsdelen Leidschenveen/Ypenburg en Centrum als pilotlocaties voor lief-en-leed-straten, terwijl in andere delen van de stad veel meer mensen eenzaam zijn: “Waarom een pilot in Leidschenveen/Ypenburg? Moerwijk is een wijk met veel meer armoede en eenzaamheid! En welke criteria zullen er worden gehanteerd om de te bepalen welke straten ingezet zullen worden om de pilot, indien succesvol, uit te breiden en hoe worden onze inwoners betrokken? En hoeveel lief en leed straten zullen er aan het eind van deze collegeperiode zijn?”.