Onderzoek naar inwoners met afstand arbeidsmarkt

6 July 2020, 11:24 uur
Algemeen
mainImage

Er is door de gemeente Rijswijk een onderzoek gedaan naar de dienstverlening aan inwoners van Rijswijk, die een te grote afstand hebben tot de arbeidsmarkt hebben om te kunnen worden begeleid naar werk.

In een plan van aanpak ‘Meedoen Werkt’ wil men dat in drie stappen bereiken. De eerste stap is het  onderzoek naar de huidige participatiegraad.

Uit de enquête blijkt dat van de inwoners die reageerden:
- 70% geen dagbesteding heeft, het voeren van het huishouden noemt als dagbesteding of heel beperkt vrijwilligerswerk doet.
- 30% doet regelmatig vrijwilligerswerk, 5 tot 10 uur per week.
- 60% niet iets (anders) kan doen, omdat ze ziek zijn en/of een lichamelijke of mentale belemmering hebben.

Meer dan de helft van de inwoners ontvangt hulp en/of ondersteuning. Iets meer dan een kwart krijgt hulp of ondersteuning van familie, vrienden en buren, van de huisarts en van een maatschappelijk werker. Genoemde specialisten zijn psychologen, psychiaters en (fysio-)therapeuten. Een aantal mensen geeft aan dat zij hulp krijgen bij het huishouden.

Bijna een kwart van de inwoners wil graag geholpen worden bij meer lichamelijke beweging en een op de vijf wil hulp bij het omgaan met spanning en zelfvertrouwen krijgen. 31 procent geeft aan dat zij daarnaast nog een vergoeding van de kosten nodig hebben.

Verder is gebleken dat 96% van deze inwoners belemmeringen hebben. Het gaat hier om  een medische belemmering, belemmering van sociale aard en psychische belemmeringen en soms is de belemmering relatief vaak onbekend of is er geen sprake van belemmeringen.

De conclusie uit het onderzoek is dat de participatiegraad van deze doelgroep klein is. Daarnaast zijn de belemmeringen om te participeren complex. Dat betekent dat er aanleiding is om de verbinding te maken met andere beleidsterreinen binnen het sociaal domein. Deze verbindingen wordt de  komende maanden onderzocht. De resultaten van dit onderzoek worden in een nota maatschappelijke participatie opgenomen, die het college in het tweede kwartaal 2021 zal aanbieden aan de gemeenteraad zodat ook rekening gehouden kan worden met de gevolgen van het coronavirus covid-19 voor het brede sociaal domein.

De conclusie is dat een deel van de inwoners van Rijswijk onvoldoende participeert, maar dat deze doelgroep wel  aanbod wordt geboden. Er worden tal van activiteiten georganiseerd en voorzieningen aangeboden op het gebied van armoedebestrijding, gezondheid, maatschappelijke ondersteuning & participatie, schuldhulpverlening, sport en welzijn.

Het college is aan de slag gegaan met de maatschappelijke participatie van de doelgroep. In de periode van september 2019 tot maart 2020 is er een pilot ‘bewegen werkt’ uitgevoerd en is er in deze periode ook een consulent participatie aan de slag gegaan met 45 inwoners. De uitkomsten uit deze pilot zijn geëvalueerd en worden betrokken bij het opstellen van de kadernota maatschappelijke participatie.