Nieuwe huisvestingsverordening in Rijswijk

23 February 2019, 10:22 uur
Algemeen
mainImage

De gemeente Rijswijk heeft samen met andere gemeenten in de woningmarktregio Haaglanden vastgesteld dat er nog steeds sprake is van ‘onevenwichtige en onrechtvaardige effecten van schaarste aan goedkope woonruimte (onder €720,42). Men wil daarom de woonruimteverdeling regelen in een huisvestingsverordening.

Deze bestaat twee delen. Een deel is regionaal afgestemd, het andere deel verschilt per gemeente. Het algemene doel van de huisvestingsverordening is zorgen dat er woningen beschikbaar komen voor groepen die zelf niet in hun woningbehoefte kunnen voorzien.

Het regionale deel is met andere gemeenten afgestemd vanuit de gedachte dat er sprake is van een regionale woningmarkt met één woonruimteverdelingssysteem (Woonnet-Haaglanden).

Ook bevorderen de gemeenten de doorstroming bevorderen. Mensen moeten doorverhuizen naar een passende woning, zodat andere (bijvoorbeeld grote) woningen weer beschikbaar komen voor andere woningzoekenden.

Ook wil men het aantal urgenties terugdringen Het aantal mensen met een urgentieverklaring is de laatste jaren steeds groter geworden en hierdoor krijgen reguliere woningenzoekenden minder kansen. De gemeenten willen deze trend keren.

In het lokale deel wordt aandacht besteed aan het bestrijden van schaarste op de Rijswijkse woningmarkt in het sociale huur segment.

De belangrijkste punten uit de nieuwe huisvestingsverordening staan hieronder toegelicht:

Beschikbaarheid woningen

o Alle woningen in Rijswijk tot de huurtoeslaggrens (€720,42) zijn als schaars benoemd en vergunningplichtig (huisvestingsvergunning).

Doorstroming

o Via regionaal maatwerk krijgen grote gezinnen en huishoudens die een grote woning achterlaten regionaal voorrang om zo de doorstroming te bevorderen.

o Doorstromers in sommige (populaire) complexen moeten meer kansen krijgen, doordat urgentieverklaringen in deze complexen niet van toepassing zijn.

Urgenties

o Urgenten komen alleen nog in aanmerking voor de meest sobere woning die hun woonprobleem kan oplossen.

o Sociaal/medisch urgenten en herstructureringsurgenten worden gelijk gesteld. Nu gaan sociaal en medisch urgenten nog voor op herstructureringsurgenten.

o Regels voor een urgentie vanwege mantelzorg worden scherper geformuleerd, mede om oneigenlijk gebruik tegen te gaan.

Directe bemiddeling

o Statushouders krijgen geen urgentieverklaring en worden gehuisvest middels directe bemiddeling, in de vorm van een eenmalig passend aanbod.

Lokaal maatwerk

o Net als in de huidige huisvestingsverordening is lokaal maatwerk opgenomen. Van de vrijkomende woningen kan maximaal 25% met voorrang worden toegewezen aan bepaalde categorieën woningzoekenden uit de eigen gemeente. Standplaatsen

o Bij de toewijzing van standplaatsen wordt naast de opgebouwde inschrijfduur op de wachtlijst, rekening gehouden met het samenleven in familieverband.

Vergunningen (onttrekking, samenvoeging, omzetting of splitsing

o In de nieuwe verordening is een mogelijkheid voor een bestuurlijke boete toegevoegd wanneer woonruimte in gebruik wordt genomen of wanneer de woonruimte wordt gewijzigd zonder vergunning aan te vragen (onttrekking, samenvoeging, omzetting of splitsing).